Visueel kunstenaar Nel Aerts: ‘Ik denk dat we fout bezig zijn als het gender van een kunstenaar belangrijker wordt dan diens werk’

© Johan Jacobs

Nel Aerts (30) is visueel kunstenaar. Ze stelt tot 18 februari tentoon in de Warande in Turnhout met Ontmaskerd Maske, haar eerste grote solotentoonstelling.

“Ik wist al voor mijn studies mediakunst aan het KASK in Gent dat ik me volledig aan de kunst wilde wijden. Ik hou het graag spannend en beperk me niet tot Ć©Ć©n medium: ik werk met tekeningen en schilderijen op paneel of canvas, collages, Super 8-films en textiel, en daarbij duik ik gevoelsmatig van het ene medium in het andere. Vaak leiden projecten me vanzelf weer naar een volgend project, dat weer iets helemaal anders is. Blijkbaar werkt die afwisseling het best voor me.”

Dat ik vrouw ben, is van ondergeschikt belang. Daar gaat mijn werk niet enkel over.

“Qua onderwerpkeuze vertrek ik wel vaak van mezelf, mijn eigen leven en gevoelens, al is dat zeker geen doel op zich. Uiteindelijk wil ik het niet over mezelf hebben, maar dingen maken die ook herkenbaar en waardevol zijn voor anderen.”

“Dat ik een vrouw ben, is daarbij van ondergeschikt belang. Daar gaat mijn werk niet enkel over, al wordt het tegenwoordig wel vaak zo geĆÆnterpreteerd. Zeker nu de kunstwereld een inhaalbeweging maakt naar vrouwen toe.”

“Ik denk echter dat we fout bezig zijn als het gender van een kunstenaar belangrijker wordt dan de kwaliteit van diens werk. Al kun je als kunstenaar nooit helemaal controleren welke interpretatie mensen aan je werk geven. Daar leg ik me bij neer.”

Meer info opnelaerts.com enwarande.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content