Nieuwe hotspots doen Milaan ontwaken uit zijn winterslaap

© iStock
Sebastiaan Bedaux
Sebastiaan Bedaux Sebastiaan Bedaux is freelance televisie- en reisjournalist.

Tien jaar geleden leek Milaan een stad in winterslaap. Na een stijlvolle renaissance is de modieuze metropool nu klaarwakker en behoort de designhoofdstad van Italië tot de meest kosmopolitische plekken van Europa. Wallpaper riep Milaan zelfs uit tot ’s werelds Best City 2019 wegens de recente opening van enkele culturele hotspots.

MODEHUIZEN

Fondazione Prada Torre

Tijdens het Salone del Mobile van vorig jaar gooide de Fondazione Prada de deuren van haar kersverse Torre open, een zestig meter hoge toren die de skyline van Milaan verrijkte. Het negen verdiepingen tellende gebouw was het sluitstuk van de Prada-site in het hart van Largo Isarco in het multiculturele zuiden van de stad. Architecten Rem Koolhaas, Chris van Duijn en Federico Pompignoli toverden de oude, industriële site – ooit een drankfabriek – om tot een kunstcampus met tien gebouwen (zeven gerenoveerde en drie nieuwe), met de wit betonnen Torre als allerlaatste wapenfeit. Ondertussen zijn zes van de negen verdiepingen ingericht als exporuimte voor de indrukwekkende kunstcollectie van Miuccia Prada – met werken van onder andere Jeff Koons en Damien Hirst. De rest van het gebouw herbergt een restaurant en een mooie rooftopbar met panoramisch uitzicht.

Largo Isarco, 2. fondazioneprada.org

Fondazione Prada Torre
Fondazione Prada Torre© GF/FONDAZIONE PRADA TORRE


Gucci HQ

Ook Gucci investeerde in de heropleving van Milaan, dankzij de opening van zijn nieuwe hoofdkwartier in een voormalige fabriek van vliegtuigbouwer Caproni. Het modehuis nam architectenbureau Piuarch onder de arm om de industriële structuur uit 1915 te renoveren. De bakstenen fabrieks- gebouwen met hun karakteristieke zaagtanddaken werden volledig opgeknapt – voornamelijk met gerecycleerde afvalproducten – en uitgebreid met een strakke glazen toren. In de voormalige hangar worden modeshows georganiseerd en zijn showrooms, kantoren en ateliers ondergebracht. Hongerige toeristen vinden er ook een kantine en een restaurant.

Via Mecenate, 79. gucci.com


Armani/Silos

Nog zo’n Italiaans modemerk met ambities in de kunstsector is Armani, dat in een voormalig graanhuis in het creatieve Tortona-disctrict van Milaan een hedendaagse kunstruimte neerpootte. Armani/Silos – ontworpen door de Japanner Tadao Ando – is een modemuseum van zo’n 4500 vierkante meter waarin veertig jaar Armani werd samengevat. Het museum stelt 600 silhouetten en 200 accessoires tentoon, verspreid over vier verdiepingen.

Via Bergognone, 40. armani.com/silos


ARCHITECTUUR

Fondazione Giangiacomo Feltrinelli

In het Milanese district Porto Volta, op een boogscheut van de legendarische winkelstraat Corso Como, legde het Zwitserse architectenbureau Herzog & de Meuron in 2016 de laatste hand aan het opvallende hoofdkwartier van de Fondazione Giangiacomo Feltrinelli. Die stichting, die onderzoek naar economie, politiek, geschiedenis en sociale wetenschappen promoot, werd ondergebracht in twee opvallend moderne ’tweelinggebouwen’, gescheiden door een smal steegje. Meer dan 10.000 vierkante meter glas werd gebruikt om het Milanese straatbeeld te reflecteren. De architecturaal interessante gebouwen tellen vijf verdiepingen: cafés, restaurants en een boekenwinkel liggen op het gelijkvloers, bibliotheek en een onderzoekscentrum op de bovenste verdieping. De rest van het gebouw is niet toegankelijk voor het publiek.

Viale Pasubio, 5. fondazionefeltrinelli.it

Fondazione Giangiacomo Feltrinelli
Fondazione Giangiacomo Feltrinelli© GF/FELTRINELLI


Bosco Verticale

Het Verticale Bos van Milaan is ondertussen al bijna vijf jaar oud, maar behoort nog steeds tot de meest bijzondere bezienswaardigheden van de stad. De twee woontorens, ontworpen door Stefano Boeri, zijn groene wolkenkrabbers die ruimte bieden aan meer dan 900 bomen, 5000 struiken en 11.000 vaste planten en bodembedekkers. Wie graag eens in zo’n verticaal bos overnacht, kan terecht op Airbnb. Gastvrouw Erminia verhuurt er een appartement voor 219 euro per nacht.

airbnb.be

Bosco Verticale
Bosco Verticale© GF/BOSCO VERTICALE


SLAPEN

Hotel Viu

In het hart van de levendige Porta Volta-wijk ontvangt het chique hotel Viu sinds twee jaar gasten in een vijfsterrensetting. De buitenkant van het hotel, met zijn glazen façade en weelderige vegetatie, refereert aan het Bosco Verticale dat iets verderop ligt. Maar het is toch vooral het interieur dat indruk maakt. Dat werd volledig verzorgd door het Italiaanse luxemerk Molteni. Het resultaat is een bijzonder stijlvol hotel met op maat gemaakte meubelen en een gecureerde collectie kunstvoorwerpen. Ook het spectaculaire terras met zwembad en panoramisch zicht op de stad is een vermelding waard.

Via Aristotile Fioravanti, 6. hotelviumilan.com


SHOPPEN

Forte Forte

Tot voor kort verkocht Forte Forte zijn kledij en accessoires enkel online, maar nu heeft de hippe retailer zijn eerste fysieke verkoopruimte, en wel in het historische Brera-district. Medeoprichter Giada Forte vroeg aan haar partner – grafisch ontwerper Robert Vattilana – om het interieur voor zijn rekening te nemen. Het resultaat is een soort dromerige ruimte met veel marmer, messing, planten en een vloer met stukjes gekleurd glas. De winkel heeft ook een Belgisch tintje, dankzij een naaktschets van kunstenaar Didier Mahieu.

Via Ponte Vetero, 1. forte-forte.com

Forte Forte
Forte Forte© GF/FORTE FORTE


Apple Store

In de zomer van vorig jaar stonden niet alleen Apple-fanboys, maar ook architectuurliefhebbers klaar voor de opening van Apple Piazza Liberty. Hiermee kwam het nieuwste retaildesign van de technologiereus voor het eerst naar Italië. Vlak naast de Corso Vittorio Emanuele, een van de populairste winkelstraten van Milaan, springt de indrukwekkende glazen fontein meteen in het oog. Die dient als ingang voor de Store en tevens als achtergrond voor het grote amfitheater daarbuiten. Voor het plein is Beola Grigia gebruikt, een steensoort die overal in Milaan te zien is. “We hebben twee fundamentele kenmerken van de Italiaanse piazza gecombineerd: water en steen”, aldus Jony Ive, Chief Design Officer bij Apple. “Daar hebben we een glazen poort aan toegevoegd die de zintuigen van de bezoekers prikkelt door de illusie te wekken dat ze door de fontein wordt omhuld.”

Piazza del Liberty

De glazen fontein van de Apple Store
De glazen fontein van de Apple Store© GF/APPLE STORE


CULTUUR

La Triennale di Milano

Van 1 maart tot en met 1 september vindt in Milaan de 22ste Triennale di Milano plaats. Met het thema Broken Nature: Design Takes on Human Survival onderzoekt curator Paola Antonelli welke rol design kan spelen bij het herstellen van de relatie tussen de mens en zijn omgeving, in zowel natuurlijke als sociale ecosystemen. Een halfjaar lang zal Milaan met andere woorden in de ban zijn van de (gebroken) natuur. De Triennale wordt al sinds 1923 in Milaan georganiseerd en focust op kunst, design, architectuur, mode, cinema, fotografie en theater. Viale Alemagna, 6. triennale.org


ETEN/ DRINKEN

LùBar

Armani Ristorante, Ceresio 7 (Dsquared2), Bar Martini (Dolce & Gabbana)… in Milaan wil haast ieder modemerk zijn eigen restaurant. Ook de nieuwe eetplek LùBar is geworteld in de modewereld. LùBar is een idee van modeontwerpster Luisa Beccaria, die haar Siciliaanse restaurant onderbracht in de Galleria d’Arte Moderna, waar neonverlichting en palmbomen in een barokke 17de-eeuwse architectuur staan.

Via Palestro, 16. lubar.it

LùBar
LùBar© GF/LÙBAR


bistRo Aimo e Nadia

In de Milanese designwereld is Rossana Orlandi een bekende naam. Rossana is een invloedrijke galeriehouder die haar imperium vorig jaar uitbreidde met een moderne brasserie. Het Italiaanse modehuis Etro werkte mee aan de inrichting van bistRo Aimo e Nadia, met een rijk, kleurrijk en eclectisch interieur tot gevolg. Less is more? Niet in dit restaurant!

Via Matteo Bandello, 14. bistroaimoenadia.com


The Botanical Club

Cocktailliefhebbers in Milaan hebben in The Botanical Club hun nieuwe, naar gin ruikende eldorado gevonden. Dit is de eerste ‘small batch’ gindistilleerderij in de stad. Het interieur is prachtig, vol met hout, marmer en weelderige planten, maar het zijn toch vooral de cocktails – met eigengestookte alcohol – die indruk maken.

Via Tortona, 33 en Via Pastrengo, 11. thebotanicalclub.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content