Rust aan de kust: twintig adresjes om te overnachten

© Getty Images/iStockphoto

Slapen op het strand, in een kunstgalerie of een oud klooster: twintig adresjes om te logeren in Knokke en omstreken.

1. De Stamper

Hofstede De Stamper is een zeventiende-eeuwse hoeve, op tweeënhalve kilometer van het West-Vlaamse Damme. De familie Nyssen woont al ruim honderd jaar op de boerderij. Marc begon twintig jaar geleden met de B&B. Tegelijkertijd kweekt hij Blonde d’Aquitaine-koeien en Charolais-lammeren waarvan je het vlees kunt proeven in hun ambachtelijke keuken. Bij voldoende belangstelling biedt de B&B zijn gasten een landelijk menu aan. Je kunt er verblijven in een van de vijf authentiek ingerichte gastenkamers voor twee personen (derde bed mogelijk) of in het bakhuis (een studio met keuken, voor vier personen).

Het Vlaamse polderlandschap leent zich uitstekend om te wandelen en te fietsen – er is fietsverhuur ter plaatse. Maar je kan hier ook komen vergaderen in een van de drie vergaderzalen in een toch wel unieke setting.

2. The Little Monastery

Het klooster The Little Monastery van bescheiden omvang dateert van de zestiende eeuw, toen amper tien monniken van een Noord-Franse cisterciënzerorde uit de Vaucelles-abdij zich hier vestigden, vooral om dijken te bouwen en overstromingsgevaar af te wenden. Enkele jaren geleden restaureerde de familie Garnier de verschillende gebouwen tot een oase van romantiek en rust, omringd door een weelderige tuin. De kamers werden ingericht door interieurdesigner Brigitte Garnier en hebben uiteenlopende voorzieningen. Zo heeft The Landlord’s Room een spa-hamam (Turks stoombad met een sterke sociale functie, red.), een sauna en een grote woonkamer. Het domein is ook beschikbaar voor events of trouwfeesten.

3. B&B Csar

Op twee minuten wandelen van de oude markt van Brugge ligt de charmante bed & breakfast Csar van eigenaars Nathan en Lien. Het gastenhuis, dat twee kleine historische huizen met elkaar verbindt, is geschikt voor zes personen. Er zijn drie slaapkamers en twee badkamers. Een babybed en -stoel zijn beschikbaar. Bij de renovatie werden zowel de authentieke elementen als het negentiende-eeuwse houten dak bewaard. Ontbijt wordt niet voorzien, al kun je in de keuken wel gratis terecht voor eenvoudige dingen, zoals koffie en cornflakes.

4. Hotel Memlinc

Het boetiekhotel Memlinc in Anglo-Normandische architectuur ligt in het epicentrum van de mondaine badstad, op het Albertplein. De zeventig kamers en appartementen kijken uit op zee en, misschien nog interessanter, de riante villa’s in de omgeving.

Hotel Memlinc heeft veel opties voor wie graag tafelt, van de Palace Lounge en Palace Terrace tot Palace Restaurant en Palace Seafood. Kers op de taart is de 3SIXTY Sky Lounge, een rooftop lounge met zicht op het Zwin tot Zeebrugge. Ook niet-gasten komen hier graag, om een dagje shoppen af te sluiten met een aperitief of om te genieten van een prachtige zonsondergang.

5. La Réserve

Hotel La Réserve in Knokke-Heist moet wel een van de meest ambitieuze hotelrestauraties zijn in de geschiedenis van Knokke. Onder de naam ‘Pavillon du Lac’ is de locatie al sinds 1920 een trekpleister voor sterren als Frank Sinatra, Edith Piaf, Nat King Cole, Brigitte Bardot en Marlene Dietrich, intellectuelen als Jean-Paul Sartre en kunstenaars als Picasso, Dali, Delvaux en Magritte. Het vijfsterrenhotel aan de oevers van het Zegemeer heeft 110 kamers, een restaurant, bistro, bar, vergaderzalen en een balzaal. De Phyt’s Spa La Réserve met uitzicht vanop de zesde verdieping heeft een overdekt zwembad, wellness- en beautyfaciliteiten – inclusief een kapper. De Noordzee, duinen, het Zwin en de winkelstraten liggen binnen wandelafstand.

6. B&B By the Sea Mombaers

Bea Mombaers is gepassioneerd bezig met vintage en design en voortdurend op zoek naar unieke stukken voor haar interieurwinkel Items. Vaak komen deze items terecht in haar eclectische Bed & Breakfast, in het groene deel van Knokke, op loopafstand van het strand. De villa met rieten dak is ingericht met Mombaers favoriete stukken (die je vaak ook kunt kopen) en dat maakt de woonruimte en elk van de drie gastenkamers uniek.

De grote ‘Master Bedroom’ heeft een natuurstenen bad in de slaapkamer naast de privébadkamer, en een groot terras. De ‘Mezzanine Bedroom’ is geschikt voor vier personen, de ‘Terrace Bedroom’ loopt door tot op het terras. Ontbijten kan aan de gemeenschappelijke tafel of in de tuin met zwembad.

7. B&B La Suite

Henk & Veronique van restaurant Sans Cravate (met een Michelinster) bieden ook kamers aan volgens het concept ‘Tafel en bed’: sterrendiner, een goed bed, een lekker ontbijt. Je kunt dan ook tegelijk met je overnachting een culinair verrassingsmenu boeken in B&B La Suite. Er is ook een midweekarrangement beschikbaar in samenwerking met sterrenrestaurant Hertog Jan.

Ondertussen verblijf je op een paar honderd meter van het Brugse historische centrum, in een van de elegante suites met namen als Pinot Noir, Riesling en Sauvignon Blanc. Het ontbijt wordt à la carte opgediend in de designeetzaal.

8. Zalig aan zee

Heb je zin in een weekend aan zee met vrienden of familie, dan kun je terecht in een van de zes stijlvol ingerichte vakantiehuizen van Zalig aan Zee. De mooie interbellumwoning in de Meerlaan, in het centrum van Knokke, is geschikt voor veertien personen. Er zijn zes slaapkamers en vijf badkamers, allemaal met regendouche. De open keuken met groot kookeiland is uitgerust met een vaatwasser en gasfornuis. Vanuit de living heb je via grote schuiframen direct toegang tot de tuin met overdekt terras, een grote eettafel en loungehoek. De tuin is ook bereikbaar via een achterpoort, waar je gemakkelijk je fietsen kunt stallen.

9. Hotel Britannia

Hotel Britannia, nog een van de hotels in het portfolio van de Knokse hoteldynastie Vanhollebeke, is een mooi voorbeeld van de Anglo-Normandische kustarchitectuur. Ook het salon en de kamers zijn ingericht in Engelse stijl. Het driesterrenhotel ligt op tien minuten wandelen van het strand en op een kwartiertje van de golfbaan. Het ontbijt is inbegrepen in de prijs en wordt door de gasten geprezen voor zijn gevarieerd aanbod en smakelijk kopje koffie.

10. Château De Spycker

Het negentiende-eeuwse kasteel, Château De Spycker, ligt in een mooi park met vijver, op vier kilometer van Damme en het centrum van Brugge. Een goede uitvalsbasis dus voor wie na een dag cultuur opsnuiven in Brugge tot rust wil komen in een groene omgeving. Het interieur ademt de authentieke sfeer van het fin de siècle uit, maar is wel uitgerust met alle moderne voorzieningen. De kamers beschikken over gratis wifi, een tv, minibar en iPoddock. Wie wil kan er zelfs het ja-woord geven. Château De Spycker beschikt namelijk over een gewijde kapel waar huwelijken ingezegend mogen worden.

11. Manoir du Dragon

Het luxueuze viersterrenhotel van de familie Vanhollebeke zit in een charmant oud landhuis uit de jaren 1920. De vrouw des huizes maakte er het romantische verblijf ‘Manoir du Dragon’ van, omringd door mooie tuinen en – ideaal voor golffans – grenzend aan de ‘Royal Zoute Golf’. Elk van de zestien kamers en suites is anders, maar even luxueus, de meeste hebben een kitchenette, jacuzzi, en balkon of terras met zicht op het golfterrein. Vers fruit, badjas, sloffen en l’Occitane-producten zijn hier vanzelfsprekend. Het uitgebreide buffetontbijt focust op Belgische kwaliteit met verse, vaak homemade producten én pannenkoeken en eitjes naar wens.

12. Molecaten strandhuisjes

Slapen op het strand in een designstrandhuisje? Elk jaar, van april tot en met oktober, staan er vijftien exemplaren op het strand bij Molecaten Park Hoogduin. Goed voor een fantastisch uitzicht op het strand, de zee en de wolken. Aan de andere kant van de duin, op loopafstand, ligt Molecaten Park Hoogduin waar je de faciliteiten (brasserie, supermarkt, sporten…) van het vakantiepark kunt gebruiken. Je bagage wordt met een strandauto bezorgd, boodschappen doe je met de bolderkar.

Het huisje van ongeveer 25 m2 (exclusief veranda) is geschikt voor zes personen. Er is een woonkamer, open keuken en een badkamer. Bovenin zitten twee slaapruimtes met tweepersoonsbedden, beneden staan er twee eenpersoonsboxsprings.

13. Guesthouse Ensenade

Guesthouse Ensenada ligt aan een kreek in het Zeeuwse polderlandschap. De molen waar de voorouders van gastheer Robert vier generaties lang koren maalden, vormt het decor van vijf originele kamers, een wijnbar, een appelboomgaard, een schaapskudde en een verwarmd buitenzwembad. De Nederlandse stranden liggen enkele kilometers verderop. Sergio Hermans Pure C ligt op een kwartiertje rijden, alsook enkele andere sterrenrestaurants in Breskens en Sluis. De kamers en suites in de oude koeienstallen (in één ervan zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten ondergedoken) en de graanopslagplaats hebben een eigen voordeur en terras, maar ook een eigen sfeer, altijd met zicht op de landelijke omgeving: schapen en pony’s, de boomgaard, de polders, de eendjes in de Molenkreek.

14. Hof ter Doest

Het polderdorp Lissewege, een deelgemeente van Brugge, is vooral bekend voor zijn middeleeuwse cisterciënzerabdij Ter Hoest. Hof Ter Doest, dat zijn naam eraan ontleende, kijkt uit op de schuur, het enige nog resterende deel van de originele abdij uit de veertiende eeuw. Elk van de zes kamers is genoemd naar een figuur verbonden met de geschiedenis van Ter Hoest, zoals lekenbroeder Willem van Saeftinge. Het hotel zelf is gelegen in een zeventiende-eeuwse hoeve. In de tuin staat een strandcabine ingericht als een sauna. Daarnaast beschikt Hof Ter Doest ook over een stoomcabine, hamam en een infraroodruimte. Wie na al dat relaxen honger of dorst heeft gekregen, kan aanschuiven in het restaurant of een frisse pint drinken in de herberg.

15. In de Morelleput

In 2002 stopten Jan en Suzanne de Zwart met boeren. Hun aardappelveld werd een landgoed met een huis dat zowel als woonhuis, keuken en B&B In de Morelleput dienst doet. Naast het huis ligt een mooie theetuin, die van april tot en met september open is. Er worden huisgemaakte taarten geserveerd, een kleine lunch en 22 verschillende soorten thee en koffie. Achteraan op het erf is een schuur waar Vlaamse volksspelen ter beschikking staan. De schuur kan ook afgehuurd worden voor feesten. Hoewel er in de buurt heel wat te ontdekken valt, loont het ook de moeite om een wandeling te maken op het veertien hectare grote landgoed met zijn fruitboomgaard, kikkerputten en bijenhotel.

16. De Blanke Top

De familie De Miliano staat al drie generaties aan het roer van De Blanke Top. Ze bouwden het hotel-café-restaurant uit tot een stijlvol viersterrenhotel met gastronomische keuken. Het hotel is gelegen op een duintop, elk van de 25 kamers en familiesuites heeft zicht op het ongerepte strand van Cadzand of de polder. Voor dertig euro extra kan je gebruikmaken van een strandcabine met windschermen, ligstoelen en speelgoed.

Er wordt momenteel druk gewerkt aan de uitbreidingsplannen van het hotel. Naast een nieuwe wellness en extra kamers in het bestaande hotel, komen er ook appartementen met zeezicht en hotelservice. Het is de bedoeling die te koop aan te bieden.

17. Wake Up in Art

Wakker worden in een kunstgalerie, omringd door hedendaagse kunst en meubelen van Belgische designers als Ann Demeulemeester, Alain Monnens en Jos Devriendt, het kan in Knokke. Wake Up In Art is een gezamenlijk project van galerie White-Out Studio en Hotel Van Bunnen. De galerie organiseerde al tentoonstellingen voor onder andere Jan De Cock en Willy De Sauter. De studio ligt op vijfhonderd meter van het strand en is uitgerust met een dubbel boxspringbed en badkamer, een kleine keuken en een zit- en werkruimte. Een wit licht gordijn scheidt de ‘kunstetalage’ van de private ruimte. Ontbijten kan in het nabijgelegen Hotel Van Bunnen, maar is niet inbegrepen in de prijs.

18. Strandhotel

In de duinen op de grens van Nederland met België en met zicht op strand en zee, ligt het viersterren Strandhotel. Vlakbij ligt het Zwin, de enige natuurlijke grens tussen België en Nederland. Bij laagwater kun je die te voet oversteken. Eindeloze strandwandelingen of fietstochten sluit je af met een bezoek aan de spa, voorzien van sauna’s, overdekt zwembad, whirlpool en wellnessbehandelingen. Vanuit de 31 kamers heb je zicht op zee, op de duinen of het achterland. Paradepaardje is natuurlijk Pure C, het concept van Sergio Herman, met uitzicht op zee en duinen, maar ook op een culinair avontuur. Op wandelafstand ligt AIRrepublic, de laagdrempelige brasserie van Sergio Herman in de jachthaven van Cadzand. Culinaire arrangementen in combinatie met beide zaken zijn beschikbaar.

19. Hoeve Hazegras

Het middeleeuwse boerderijencomplex Hazegras is gelegen in de gelijknamige polder, op de linkeroever van het Zwin. Het domein bestaat uit vier vakantieverblijven voor groepen van twee tot dertig personen. Hoeve Hazegras is de ideale uitvalsbasis voor wie houdt van fietsen. Je bent er direct op de Riante Polderroute, die je langs zeeweringsdijken, pittoreske dorpen en oude havenstadjes als Sluis en Oostkerke voert. Er is ook goed nieuws voor lekkerbekken: in het IJshuisje, dat is ondergebracht in de achttiende-eeuwse schapenstal, wordt er dagelijks vers gemaakt hoeve-ijs geserveerd, bereid met koemelk van de eigen hoeve.

20. The Dog House

De naam zegt het zelf: in bed & breakfast The Dog House in het centrum van Brugge mag je je hond meenemen. Dat wil echter niet zeggen dat je toegevingen moet doen op stijl en comfort. De B&B wordt gerund door Nick en Suzie, twee Britten die enkele jaren geleden na een bezoek aan de stad hun drukke baan in de modesector opzegden en naar België verhuisden. Ze kochten er een herenhuis met beschermde gevel uit 1750, gelegen aan de Brugse kanalen, en richtten er drie gastenkamers in. Het huis heeft een binnentuin, zodat je op zonnige dagen ook buiten kan zitten. Zoals het echte Britten betaamt, serveren zij ’s ochtends ook een traditioneel English breakfast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content