Waarom dragen vrouwelijke beachvolleybalspelers een bikini?

Doaa Elghobashy (EGY) en Kira Walkenhorst (GER) of Germany tijdens de Olympische Spelen in Rio (2016) © REUTERS

Waar de originele Griekse atleten naakt sportten tijdens de Olympische Spelen, treden de huidige deelnemers aan in een legio aan sportoutfits. Zo zijn de vrouwelijke beachvolleybalspelers vaak te zien in een bikini. Vanwaar deze keuze?

Tijdens de beachvolleywedstrijden op de Olympische Spelen valt op dat sommige vrouwenteams deelnemen in bikini, terwijl andere teams kiezen voor lange mouwen en een lange broek. Mannenteams dragen altijd een short en een tanktop. Kortom: de sportoutfits van de teams verschillen behoorlijk van elkaar.

Sommige reporters en fans focussen dan ook op de outfits en becommentariëren de lichamen van de deelneemsters in plaats van aandacht te schenken aan de sportprestaties. Het internet staat bol van artikels en beeldreportages over de ‘uitdagende’ outfits van de atleten en lijstjes met sexy beachvolleybalspeelsters.

Richtlijnen

Als het is toegestaan om bedekkende kledij te dragen tijdens de wedstrijden beachvolley, waarom kiezen de meeste teams dan toch voor de bikini?

Tijdens een wedstrijd tussen het Duitse en het Egyptische beachvolleyteam kopten heel wat nieuwsitems met ‘volleybal in boerkini’. Het Egyptische team koos voor lange mouwen en leggings en speelster Doaa Elghobashy droeg ook haar hoofddoek. Als het is toegestaan om bedekkende kledij te dragen tijdens de wedstrijden beachvolley, waarom kiezen de meeste teams dan toch voor de bikini?

Tot 2012 stond in de richtlijnen van de internationale volleybalbond FIVB dat de vrouwen in bikini moesten deelnemen, met maximaal vijf centimeter stof aan de zijkanten. Een bodysuit tegen de kou was wel toegestaan. Die richtlijn werd aangepast om de sport inclusiever te maken voor landen met andere zedennormen.

Teams mogen sinds 2012 kiezen of ze in bikini of een meer bedekkende outfit deelnemen aan wedstrijden. Richard Baker, woordvoerder van FIVB, vertelde aan AP dat ze de uniformen flexibeler maakten om discriminatie tegenover verschillende religies en culturen te vermijden.

‘Non-issue’

Michel Everaert, directeur sport van de volleybalbond Nevobo, stelt volgens Nu.nl dat de bikini’s van de vrouwelijke beachvolleyspelers al sinds zijn debuut in 1996 worden besproken, maar hij noemt het een ‘non-issue’. Hij stelt dat zowel voor hem als voor de teamleden de outfit nooit ter discussie staat. De sport kent zijn origine als strandactiviteit en dat zie je aan de kleding. Bovendien kruipt het zand overal tussen en hoe minder stof, hoe minder wrijving er kan ontstaan.

Toch geeft hij ook toe dat de strakke lichamen van de volleybalsters zeker een deel vormen van de aandacht voor de sport.

Voor hen is het gewoon hun uniform

Ook Corinne Calabro, communicatiehoofd van het volleyteam uit de Verenigde Staten, bevestigt dat de speelsters zelf kiezen voor de bikini’s. ‘De atleten mogen lange mouwen dragen, maar ze verkiezen de bikini omdat er op die manier minder zand kan kruipen tussen hun kledij.’ Ze voegt eraan toe dat het zeker geen statement is van de speelsters: ‘Voor hen is het gewoon hun uniform.’

Praktisch

Naast gewoonte is dus ook het praktische aspect een motief voor de speelsters om de bikini’s te blijven dragen. In Rio kan het behoorlijk warm worden en de outfits zorgen voor verkoeling.

Kerri Walsh (USA) en April Ross (USA) vieren bronzen medaille tijdens Olympische Spelen in Rio.
Kerri Walsh (USA) en April Ross (USA) vieren bronzen medaille tijdens Olympische Spelen in Rio. © REUTERS

Kerri Walsh Jennings, lid van het team uit de Verenigde Staten, liet in The Huffington Post optekenen dat de hitte tijdens beachvolleywedstrijden een van de hoofdredenen is voor de bikini’s. ‘Ik denk dat we het publiek moeten bijscholen, en het allemaal met een korrel zout moeten nemen. We moeten gewoon tonen dat we hard werken en het sex appeal niet expres in de hand werken.’ Walsh Jennings werkte bovendien samen met haar teampartner April Ross aan de outfits van hun team. ‘We zorgen ervoor dat ze goed passen en onze prestaties ten goede komen’, vertelden ze aan AP.

Ik denk dat we het publiek moeten bijscholen.

Ook moeten de naam en rugnummer van de atleten duidelijk zichtbaar zijn voor de jury. Daarom dragen mannen altijd een tanktop in plaats van topless deel te nemen aan de wedstrijden.

Mannen versus vrouwen

Paolo Nicolai (ITA) en Daniele Lupo (ITA) tijdens de Olympische Spelen in Rio
Paolo Nicolai (ITA) en Daniele Lupo (ITA) tijdens de Olympische Spelen in Rio© REUTERS

In principe hebben vrouwelijke volleybalteams meer opties dan mannelijke teams op gebied van outfits. Volgens de richtlijnen hangen de mannen vast aan een short en tanktop, terwijl vrouwen meerdere stijlen hebben om uit te kiezen. Wel moeten de teamleden allemaal hetzelfde dragen. De leden moeten onderling overeenkomen met hun trainer (en hun sponsors?) voor welke stijl ze zullen kiezen tijdens de wedstrijden en zich daaraan houden. Wanneer het mannenteam zich na de match uitkleedt, laat het dus ongetwijfeld een zandspoor achter.

Kortom: de keuze voor de bikini als outfit is gestoeld op gewoonte – de richtlijnen eisten vroeger immers dit uniform – en praktische redenen. De speelsters die verschijnen in bikini voelen zich goed in hun outfit en kiezen er zelf voor om aan de wedstrijden deel te nemen in de verfrissende uniforms. Tenzij ze onderling niet overeenkomen over de outfits natuurlijk.

Klik hier voor de richtlijnen van de outfits tijdens de Olympische Spelen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content