Le Transvaal in Brussel: het buurtrestaurant voor fijnproevers

© Diane Hendrikx

Een culinair hoogstaand buurtrestaurant? Le Transvaal van Raphaël de Sadeleer in Brussel bewijst dat het kan. ‘De reis waard’, zou de Michelin zeggen.

Veel foodies hebben een grote droom, die even simpel is als ambitieus: een eerlijk, persoonlijk restaurant vinden, liefst om de hoek. Eerlijk, in die zin dat het grootste deel van het menu homemade is. Persoonlijk, in die zin dat je merkt dat er een mens achter het fornuis staat, een creatief talent met een sterke persoonlijkheid. Le Transvaal in Oudergem is er zo eentje.

Het sober ogende eethuis is het trefpunt van een schare vaste stamgasten, die steeds vaker de weinige tafels moeten delen met fijnproevers die afzakken uit andere delen van de stad. En daar is vakman Raphaël de Sadeleer zeker niet rouwig om.

De innemende dertiger kan overigens al bogen op een mooi parcours. Na zijn opleiding aan de hotelschool van Namen ging hij aan de slag in Le Monde est Petit in Etterbeek en deed hij ervaring op in de Variétés aan Flagey. Hij was zelfs enige tijd de privékok van cineaste Danièle Thompson in Parijs zowel als Saint-Tropez, wat misschien wel het zonnige karakter van zijn gerechten verklaart.

Raphaël de Sadeleer wil vooral een goede kok zijn die borg staat voor goede producten. Zijn restaurant is gevestigd in een oude slagerij, inclusief witte wandtegels, tafels van licht hout en stoelen die recht uit een klaslokaal komen. Niet meteen de beste plek voor een intiem etentje, want met twintig couverts word je al snel deelgenoot van de conversaties én het gelach aan de belendende tafels. Kortom, een ongedwongen sfeer.

En het menu? Dat is kort. Het wordt elke dag in wit krijt op het schoolbord geschreven, met onder meer een perfect bereid ei met gemarineerde zalm, croutons en een groene saus. En laten we ook de memorabele kroketten van oude cantalkaas met een morieljesvinaigrette niet vergeten, of de 24 uur gekonfijte varkensrug. Kortom, een stevige culinaire aanpak.

Le Transvaal, Joseph Chaudronlaan 40, 1160 Brussel. Tel. 02 660 95 76.

letransvaal.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content