Chef’s Choice: hier komen de koks zélf graag eten

© Grace Helmer

Waar schuiven koks zélf graag de voeten onder tafel?

WALLONIË

LA SAPINIERE

Geproefd en goedgekeurd door Clément Petitjean (La Grappe d’Or). Dagschotel 12 euro, gerechten 16 tot 25 euro.

Deze zaak, die door Denis Maréchal en zijn partner werd geopend, is vernieuwd met veel passie en goede smaak. Het koppel zorgde voor een gezellige inrichting, met een open haard die vooral op winteravonden gewaardeerd zal worden, want het kan koud zijn in deze streek. In de keuken staat Francis Lapagne, die als kok geïnspireerd is door de Gaume. Hij brengt een lokale keuken, met onder andere geroosterd vlees dat recht van de fokkerij komt. Je drinkt er een goede Rulles, het streekbier, of een wijn die geselecteerd is door Cédric Thomas van wijnwinkel Vin en Vie in Torgny.

1, Croix Rouge, 6740 Etalle, restaurantlasapiniere.com

Dinsdag,woensdag, donderdagavond en zaterdagmiddag gesloten.


RESTAURANT CHERMANNE

Geproefd en goedgekeurd door Arold Bourgeois (Little Paris). Tweegangenlunch 22 euro, driegangenmenu 32 euro, viergangenmenu 42 euro, vijfgangenmenu 52 euro.

Sinds hij de wereld van de grote gastronomie achter zich liet, kookt Stéphane Chermanne een ongelooflijk gulle, maar ook niet té trendy bistrokeuken in het hartje van Charleroi. Ossenstaartkroketten, gekonfijte kalfswang in rode wijn, gerijpte côte à l’os en andere heerlijkheden die vaak uit de dichte omgeving komen, en die stuk voor stuk bescheiden, maar geniale wondertjes zijn. Het voelt als een zondag op het platteland. Reken daarbij een uitstekende service, fijne wijnen, heerlijke desserten en een inrichting in seventiesstijl.

62, avenue de l’Europe, 6000 Charleroi, restaurantchermanne.be

Zondag en maandag gesloten.


ATTABLEZ-VOUS

Geproefd en goedgekeurd door Martin Hubaut (Uppkök). Driegangenmenu 37 euro, viergangenmenu 49 euro, ‘Menu gourmandise’ 70 euro.

Charles Edouard volgde zijn vader op in deze zaak en vernieuwde alles, zelfs de naam. Hij behield wel zijn belangrijke erfenis: de smaak voor verfijnde samenstellingen. Het opzet van de zaak is dat van een gas- tronomische, Frans geïnspireerde keuken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Martin Hubaut, onze tipgever, beveelt het driegangenmenu ‘ Plaisir’ aan. Op de wijnkaart staan mooie referenties en fijne ontdekkingen.

16, Tienne Maquet, 5000 Namen, attablezvous.be

Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag gesloten.

BRUSSEL

TARZAN

Geproefd en goedgekeurd door Dorothée Capelluto (Minnie & Frenchie). Glas wijn 4,20 tot 12,35 euro, gerechten 6 tot 10 euro.

Het werd hoog tijd dat de wine bar-categorie eens wat vrouwelijker en vitaminerijker werd. Schelpen met een rauwe saus van citroengras en rode peper, avocadocrème met dentelles van bieten, een verrukkelijke hummus. En voor wie het traditioneler wil, een plank met kazen en vleeswaren, geserveerd met een mousse van dragon en ca-shewnoten en rammenas. Natuurlijk drink je bij die vernieuwde tapas een van de natuurlijke wijnen. Leuk nieuws: Tarzan heeft nu ook een Jane, de wijnwinkel ernaast.

Washingtonstraat 59, 1050 Brussel.

’s Middags gesloten.


LE CHAZAL

Geproefd en goedgekeurd door Bernard Leboucq (Buvette Sint Sebastiaan). Voorgerechten 14 tot 15 euro, hoofdgerechten 19 tot 22 euro.

De dagschotel van het eenvoudige buurtrestaurant-café Le Chazal is altijd een omweg waard. Maar de (Portugese) chef heeft ook suggesties en Portugese specialiteiten op zijn menu. De niertjes, bijvoorbeeld, zijn perfect bereid, al is de saus een beetje zwaar. Maar zoals onze tipgever zegt: “Aan dit gerecht proef je dat hier een chef in de keuken staat die weet waar hij het over heeft.” Hij drinkt er bier van het vat bij en neemt een porto van het huis, die recht uit een houten vat komt, als dessert.

Joseph Coosemansstraat 96, 1030 Schaarbeek.

Zondag gesloten.


AL BACIO

Geproefd en goedgekeurd door Laurent Balancy (Le Bout de Gras). Pizza 8,50 tot 14 euro.

De favoriet van Laurent Balancy Nourri is een pizzeria en hij bestelt er de parmigiana, een pizza met aubergines. Al Bacio is geen adres als alle andere, het is een piepkleine zaak waar Italianen komen die van lekker eten houden. De keuken is er rustiek, de pizza’s het resultaat van zweet en hard werk.

Amerikaansestraat 119, 1050 Brussel, albacio.business.site

Maandag gesloten.


LA POULETTERIE EN VILLE

Geproefd en goedgekeurd door Ludovic Vanackere (L’Atelier de Bossimé). Lunch 12 tot 15 euro.

Heerlijke kip aan het spit voor een prikje? Je vindt het bij Frédéric Antoine, die een voormalige garage transformeerde tot een ecologische stadskantine. La Pouletterie en Ville ging voor het totaalconcept: rotisserie, foodtruck en een overdekte biomarkt in één. Je bestelt rechtstreeks aan de toog, bijvoorbeeld kip met versgesneden frietjes en een side dish van seizoensgroenten. De overheerlijke parelende rosé Brut des Houillères van Château de Bioul uit de buurt, accordeert perfect met kip en bestel je per fles.

Vleurgatsesteenweg 176, 1050 Brussel, lapouletterie.be

Alle dagen open.


WALLONIË

LA SAPINIERE

Geproefd en goedgekeurd door Clément Petitjean (La Grappe d’Or). Dagschotel 12 euro, gerechten 16 tot 25 euro.

Deze zaak, die door Denis Maréchal en zijn partner werd geopend, is vernieuwd met veel passie en goede smaak. Het koppel zorgde voor een gezellige inrichting, met een open haard die vooral op winteravonden gewaardeerd zal worden, want het kan koud zijn in deze streek. In de keuken staat Francis Lapagne, die als kok geïnspireerd is door de Gaume. Hij brengt een lokale keuken, met onder andere geroosterd vlees dat recht van de fokkerij komt. Je drinkt er een goede Rulles, het streekbier, of een wijn die geselecteerd is door Cédric Thomas van wijnwinkel Vin en Vie in Torgny.

1, Croix Rouge, 6740 Etalle, restaurantlasapiniere.com

Dinsdag,woensdag, donderdagavond en zaterdagmiddag gesloten.


RESTAURANT CHERMANNE

Geproefd en goedgekeurd door Arold Bourgeois (Little Paris). Tweegangenlunch 22 euro, driegangenmenu 32 euro, viergangenmenu 42 euro, vijfgangenmenu 52 euro.

Sinds hij de wereld van de grote gastronomie achter zich liet, kookt Stéphane Chermanne een ongelooflijk gulle, maar ook niet té trendy bistrokeuken in het hartje van Charleroi. Ossenstaartkroketten, gekonfijte kalfswang in rode wijn, gerijpte côte à l’os en andere heerlijkheden die vaak uit de dichte omgeving komen, en die stuk voor stuk bescheiden, maar geniale wondertjes zijn. Het voelt als een zondag op het platteland. Reken daarbij een uitstekende service, fijne wijnen, heerlijke desserten en een inrichting in seventiesstijl.

62, avenue de l’Europe, 6000 Charleroi, restaurantchermanne.be

Zondag en maandag gesloten.


ATTABLEZ-VOUS

Geproefd en goedgekeurd door Martin Hubaut (Uppkök). Driegangenmenu 37 euro, viergangenmenu 49 euro, ‘Menu gourmandise’ 70 euro.

Charles Edouard volgde zijn vader op in deze zaak en vernieuwde alles, zelfs de naam. Hij behield wel zijn belangrijke erfenis: de smaak voor verfijnde samenstellingen. Het opzet van de zaak is dat van een gas- tronomische, Frans geïnspireerde keuken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Martin Hubaut, onze tipgever, beveelt het driegangenmenu ‘ Plaisir’ aan. Op de wijnkaart staan mooie referenties en fijne ontdekkingen.

16, Tienne Maquet, 5000 Namen, attablezvous.be

Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag gesloten.

VLAANDEREN

TAWAN THAI

Geproefd en goedgekeurd door Davy Schellemans (Veranda). Voorgerecht 4 tot 6,50 euro, hoofdgerecht 10 tot 25,50 euro.

Laat je niet ontmoedigen door de ongure straat waarin dit restaurant gelegen is, binnen word je meteen warm onthaald. Met alle tv-schermen die de zaak vullen is het een uitdaging om je aandacht bij het tafelgesprek te houden, maar zodra het eten op tafel staat, verdwijnt de ruis naar de achtergrond. Romige curry’s, pikante inktvissalade, friszure soepen, pikante papajasalade: een simpele, smakelijke keuken en uitermate geschikt als oppepper voor een vermoeide zondagavond. Ook ideaal om je kroost mee naartoe te nemen.

Van Arteveldestraat 3, 2060 Antwerpen, tawan.be

Dinsdag gesloten.


SALTO

Geproefd en goedgekeurd door Evelien Swiers (Jacqueline). Voorgerecht 15 tot 19 euro, hoofdgerecht 24 tot 27 euro.

Natania Van de Schoor en Joris Duys ruilden hun gastronomische restaurant in voor een hedendaagse bistro. Die hebben ze ondergebracht in een voormalige winkel voor drukwerk, met een lange, smalle eetzaal en een open keuken. De meeste gerechten zijn eigen versies van Italiaanse of Franse klassiekers, zoals een boeuf bourguignon, brandade met skrei en prei, fritto misto en octopus met bagna cauda, die warme Piemontese dipsaus. Ook de creatieve uitstapjes van chef Duys zijn de moeite, zoals een flan van pladijs met noordzeekrab en kervelolie. De borden zitten hier vol smaak, de prijzen zijn zacht en de sfeer sympathiek.

Rechtestraat 18, 2500 Lier, saltolier.be

Zondag en maandag gesloten.


CAFÉ AUX TROIS MOULINS

Geproefd en goedgekeurd door Pieter Clement (Lunapark). Hoofdgerechten 3 tot 10 euro.

Dit restaurantje ligt nét over de grens. Hier eet je potjesvlees met een portie bruingebakken frieten aan een houten cafétafel: de simpele keuken. De befaamde frieten worden gebakken in een loodzware, antieke friteuse van gietijzer – probeer je hoofd eens in de keuken binnen te steken om die te bewonderen. Ook een varkenskotelet, stoofkarbonaden of een hamburger – altijd vergezeld van frieten en sla – behoren tot de mogelijkheden. Aux Trois Moulins is een sympathieke bruine kroeg waar je hartelijk ontvangen wordt: als de stamgasten alle tafels hebben ingenomen, wordt er met plezier voor jou eentje bijgeschoven.

50, Grand’Place, 59670 Cassel (Fr)

Alle dagen open.


KAREL DE STOUTE

Geproefd en goedgekeurd door Bram Verbeken (Hop Gastrobar). Lunch 27 euro, menu 50 tot 70 euro.

In het historische hart van Gent is het restaurant van chef Thomas De Muynck en gastvrouw Lien Van de Velde verborgen. Buiten zie je een oude gevel, binnen kom je in een strak en modern interieur terecht. Op tafel komt voor iedereen eenzelfde seizoensmenu – je kiest zelf of je voor drie, vier of vijf gangen gaat. De chef combineert moeiteloos zeebaars met watermeloen en jalapeño of gele bietjes met pickles, burrata en secreto in verfijnde bordjes. Als dessert krijg je een delicate tartelette met vlierbloesem en meringue geserveerd. Een verborgen parel voor fijnproevers die houden van een lichte seizoens-keuken.

Vrouwebroersstraat 2, 9000 Gent, restkareldestoute.be

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.


OGST

Geproefd en goedgekeurd door Johan Haverlain (Bistro Bis). Driegangenlunch 35 euro, viergangenmenu 52 euro, vijfgangenmenu 62 euro, zesgangenmenu 72 euro.

Twee vrienden verbouwden eigenhandig een voormalig schoonheidssalon tot een van de meest geslaagde voorbeelden van hedendaagse bistronomie in Limburg. De muren zijn er ruw, maar het lichte parket en de gemakkelijke zwartleren banken geven aan dat hier ook plaats is voor wat luxe. In die opgewerkte ruimte zorgt Diederik Herbots, een fan van natuurwijnen, voor de bediening en het drankadvies. Chef Sébastien Wygaerts maakt dan weer verrassende gerechten. Zo durft hij kalfsvlees samen te brengen met kokkels en aubergine en bouchotmosselen met rabarber. Zoals dat in een gastro-bistro gaat, is de keuze veeleer beperkt. Toch moet je al heel kieskeurig zijn om niet onder de indruk te zijn van het menu dat chef Wygaerts hier in vier, vijf of zes gangen voorstelt.

Ridder Portmansstraat 4, 3500 Hasselt, ogst.be

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.


BRUSSEL

TARZAN

Geproefd en goedgekeurd door Dorothée Capelluto (Minnie & Frenchie). Glas wijn 4,20 tot 12,35 euro, gerechten 6 tot 10 euro.

Het werd hoog tijd dat de wine bar-categorie eens wat vrouwelijker en vitaminerijker werd. Schelpen met een rauwe saus van citroengras en rode peper, avocadocrème met dentelles van bieten, een verrukkelijke hummus. En voor wie het traditioneler wil, een plank met kazen en vleeswaren, geserveerd met een mousse van dragon en ca-shewnoten en rammenas. Natuurlijk drink je bij die vernieuwde tapas een van de natuurlijke wijnen. Leuk nieuws: Tarzan heeft nu ook een Jane, de wijnwinkel ernaast.

Washingtonstraat 59, 1050 Brussel.

’s Middags gesloten.


LE CHAZAL

Geproefd en goedgekeurd door Bernard Leboucq (Buvette Sint Sebastiaan). Voorgerechten 14 tot 15 euro, hoofdgerechten 19 tot 22 euro.

De dagschotel van het eenvoudige buurtrestaurant-café Le Chazal is altijd een omweg waard. Maar de (Portugese) chef heeft ook suggesties en Portugese specialiteiten op zijn menu. De niertjes, bijvoorbeeld, zijn perfect bereid, al is de saus een beetje zwaar. Maar zoals onze tipgever zegt: “Aan dit gerecht proef je dat hier een chef in de keuken staat die weet waar hij het over heeft.” Hij drinkt er bier van het vat bij en neemt een porto van het huis, die recht uit een houten vat komt, als dessert.

Joseph Coosemansstraat 96, 1030 Schaarbeek.

Zondag gesloten.


AL BACIO

Geproefd en goedgekeurd door Laurent Balancy (Le Bout de Gras). Pizza 8,50 tot 14 euro.

De favoriet van Laurent Balancy Nourri is een pizzeria en hij bestelt er de parmigiana, een pizza met aubergines. Al Bacio is geen adres als alle andere, het is een piepkleine zaak waar Italianen komen die van lekker eten houden. De keuken is er rustiek, de pizza’s het resultaat van zweet en hard werk.

Amerikaansestraat 119, 1050 Brussel, albacio.business.site

Maandag gesloten.


LA POULETTERIE EN VILLE

Geproefd en goedgekeurd door Ludovic Vanackere (L’Atelier de Bossimé). Lunch 12 tot 15 euro.

Heerlijke kip aan het spit voor een prikje? Je vindt het bij Frédéric Antoine, die een voormalige garage transformeerde tot een ecologische stadskantine. La Pouletterie en Ville ging voor het totaalconcept: rotisserie, foodtruck en een overdekte biomarkt in één. Je bestelt rechtstreeks aan de toog, bijvoorbeeld kip met versgesneden frietjes en een side dish van seizoensgroenten. De overheerlijke parelende rosé Brut des Houillères van Château de Bioul uit de buurt, accordeert perfect met kip en bestel je per fles.

Vleurgatsesteenweg 176, 1050 Brussel, lapouletterie.be

Alle dagen open.


WALLONIË

LA SAPINIERE

Geproefd en goedgekeurd door Clément Petitjean (La Grappe d’Or). Dagschotel 12 euro, gerechten 16 tot 25 euro.

Deze zaak, die door Denis Maréchal en zijn partner werd geopend, is vernieuwd met veel passie en goede smaak. Het koppel zorgde voor een gezellige inrichting, met een open haard die vooral op winteravonden gewaardeerd zal worden, want het kan koud zijn in deze streek. In de keuken staat Francis Lapagne, die als kok geïnspireerd is door de Gaume. Hij brengt een lokale keuken, met onder andere geroosterd vlees dat recht van de fokkerij komt. Je drinkt er een goede Rulles, het streekbier, of een wijn die geselecteerd is door Cédric Thomas van wijnwinkel Vin en Vie in Torgny.

1, Croix Rouge, 6740 Etalle, restaurantlasapiniere.com

Dinsdag,woensdag, donderdagavond en zaterdagmiddag gesloten.


RESTAURANT CHERMANNE

Geproefd en goedgekeurd door Arold Bourgeois (Little Paris). Tweegangenlunch 22 euro, driegangenmenu 32 euro, viergangenmenu 42 euro, vijfgangenmenu 52 euro.

Sinds hij de wereld van de grote gastronomie achter zich liet, kookt Stéphane Chermanne een ongelooflijk gulle, maar ook niet té trendy bistrokeuken in het hartje van Charleroi. Ossenstaartkroketten, gekonfijte kalfswang in rode wijn, gerijpte côte à l’os en andere heerlijkheden die vaak uit de dichte omgeving komen, en die stuk voor stuk bescheiden, maar geniale wondertjes zijn. Het voelt als een zondag op het platteland. Reken daarbij een uitstekende service, fijne wijnen, heerlijke desserten en een inrichting in seventiesstijl.

62, avenue de l’Europe, 6000 Charleroi, restaurantchermanne.be

Zondag en maandag gesloten.


ATTABLEZ-VOUS

Geproefd en goedgekeurd door Martin Hubaut (Uppkök). Driegangenmenu 37 euro, viergangenmenu 49 euro, ‘Menu gourmandise’ 70 euro.

Charles Edouard volgde zijn vader op in deze zaak en vernieuwde alles, zelfs de naam. Hij behield wel zijn belangrijke erfenis: de smaak voor verfijnde samenstellingen. Het opzet van de zaak is dat van een gas- tronomische, Frans geïnspireerde keuken met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Martin Hubaut, onze tipgever, beveelt het driegangenmenu ‘ Plaisir’ aan. Op de wijnkaart staan mooie referenties en fijne ontdekkingen.

16, Tienne Maquet, 5000 Namen, attablezvous.be

Woensdag, donderdag en zaterdagmiddag gesloten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content