Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen

© iStock

De zon is fijn, maar ze brengt ook gevaren met zich mee. Met deze minihandleiding (en een hoed op je hoofd) zit je het hele seizoen safe.

1. LAAT ZITTEN

Een middag in een strandbar of een werkdag overleven tijdens een hittegolf: deze make-up blijft mooi zitten zonder weg te smelten.

Wat met SPF in je foundation?

Tenzij je Kim Kardashian bent, gebruik je nooit een theelepel foundation op je gezicht. Je smeert dus onvoldoende (noch om de twee uur) om de volledige beschermingsgraad van de SPF in je foundation, blush of dagcrème te halen. Zie het als een fijne bonus op zonnige werkdagen waarop je haast niet buitenkomt. Veel zonne- crème op je gezicht blijft een must als je in de zon komt. Op je lippen, een veel kleiner oppervlak, werkt lipbalsem, lipstick of gloss met SPF dan weer prima als je om de twee uur enkele laagjes aanbrengt.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. Pure Color Envy Shadow Paint (31,56 euro), Estée Lauder.

2. All Hours Encre de Peau (51,50 euro), Yves Saint Laurent.

3. Liquidlast Liner in Blue Me Over (20 euro), M.A.C.

4. Volume Reveal Mascara Waterproof (16,99 euro), Bourjois.

5. Tinted Lip Conditioner SPF15 in Darlin (30 euro), Ilia, via blosshop.com


37.000 keer huidkanker

Huidkanker is de meest voorkomende en snelst stijgende vorm van kanker in ons land. Elk jaar komen er volgens huidkankerpreventieorganisatie Euromelanoma 37.000 gevallen bij. Volgens Europees onderzoek zal het aantal kwaadaardige huidtumoren in België elk jaar stijgen met 5 tot 9 procent. ‘In de toekomst is de melanoomstijging het duidelijkst merkbaar bij oudere mannen’, vertelt Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma. ‘Ook zullen vrouwen op jongere leeftijd dan mannen melanoom ontwikkelen. Na een eerste melanoom loop je 12 tot 15 keer meer risico op een tweede en heb je daarnaast 4 tot 6 keer meer kans op basaal- of plaveiselcelkanker.’


2. ZON OP JE HAAR

Zon, zee en chloor kunnen je haar omtoveren tot een dakje van stro. Hoe vermijd je de Jommeke-look?

Uv tast de keratine en het intercellulair cement in de haarvezel en de hydrolipidische film rond het haar aan. Gevolg: minder elastisch, poreus en dof pluishaar. Bovendien tast de zon je haarkleur aan en kan ze je hoofdhuid verbranden. Ook chloor en zeewater beschadigen je lokken.

De hoed en de rand

De beste bescherming tegen de zon? Volgens dermatoloog Thomas Maselis is dat een hoed met een brede rand. Toch blootshoofds het water in? Maak je haar eerst nat met kraantjeswater, dan richten zout en chloor minder schade aan. Vergeet je haarscheiding ook niet te beschermen. “Je kunt er een zonnepoeder met een fysische filter over strooien, of er een crème of olie met een erg lichte textuur over verdelen, met de kans op een ongewenste wetlook.”

Steek je haar liefst op of vlecht het, zo wordt het minder aan de elementen blootgesteld. Leave-inproducten helpen het te beschermen, soms met zonnefilter, en voeden je haar.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. So Lait Hairprotection Spray (6,99 euro), Kruidvat.

2. Sun Ritual Protective Summer Fluid Hair Exposed to the Sun (17,50 euro), René Furterer, bij Planet Parfum.

3. Symbio Sun All-Over Shampoo with Desert Date Oil (20 euro), Phytodess, bij Dessange-kappers.

4. Color Extend Sun After Sun Mask (37 euro), Redken, bij de kapper.


3. IN DE KIJKER

Ook je ogen kunnen verbranden. Met een goede zonnebril en een aangepaste crème kun je dat voorkomen.

Verminderd gezichtsvermogen, cataract, oog(lid)kanker… De gevolgen van blootstelling van je ogen aan de zon kunnen zwaar zijn. Volgens de Amerikaanse Skin Cancer Foundation moet je ze dan ook het hele jaar door beschermen zodra je in de zon komt. Een zonnebril met goede glazen houdt de meeste uv-stralen tegen. (Check of ze het Europese CE-certificaat draagt of de UV-400-vermelding heeft.) Ook een hoed met een rand van minstens 7,5 centimeter kan volgens de Amerikaanse organisatie tot de helft van de uvb-stralen blokkeren. Op de derde plaats komt zonnecrème. Er bestaan specifieke formules voor de gevoelige oogcontour, sommige oogcrèmes hebben een hoge SPF.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .


4. COOL DOWN

Is een goede bodylotion even doeltreffend als een aftersunproduct? Helaas.

De zon heeft een positief effect op ons humeur en de aanmaak van vitamine D, maar droogt je huid ook uit, versnelt het verouderingsproces en kan je huid ook verbranden. Goed hydrateren na een dagje zon (wanneer de schade eigenlijk al is aangericht) is daarom een goed idee. Je kunt een voedende bodylotion of dito gezichtsmasker gebruiken met ingrediënten als hyaluronzuur en glycerine, maar volgens Olivier Doucet, vicepresident R&D bij Lancaster, is aftersun een betere optie. ‘Actieve bestanddelen helpen beschermen, kalmeren en ontstekingen verminderen. Antioxidanten helpen het natuurlijke afweer- systeem van de huid zodat ze beter is voorbereid op de volgende blootstelling aan de zon. Smeer aftersun altijd na het zonne- baden, niet alleen als je huid rood ziet.’

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. After Sun Fluid (22,50 euro voor 7 ampules), Babor, in het schoonheidssalon.

2. Sunissime SOS Repairing Serum (41,90 euro), Lierac, bij de apotheek.

3. Ambre Solaire After Sun Tissue Mask (3,99 euro), Garnier.

4. Tan Maximizer Sublimating Oil Repairing After Sun (30,90 euro), Lancaster.


Uv is overal

Uv-stralen zijn er altijd, ook op bewolkte dagen. En onder een parasol bereikt je toch nog tot 40 procent van de uv-stralen. ‘Hou er ook rekening mee dat gras 7 procent van de uv-stralen weerkaatst en water 10 à 12 procent’, zegt Thomas Maselis. ‘Als je in de bergen onder een parasol zit, krijg je toch de volle laag omdat sneeuw 80 procent van de uv-stralen reflecteert.’ Bovendien neemt uv-straling met 4 procent toe bij elke 300 meter hoogteverschil. En bij een verfrissende duik bereikt 60 procent van de uvb-stralen en 85 procent van de uva-stralen je huid tot een halve meter onder het wateroppervlak.


5. ZOMERBOEKET

Fris en fruitig of als een zacht briesje in een bloementuin: met een van deze parfums waan je je in een oogwenk in exotische oorden.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .


6. BRONSTIJD

Met het juiste zonnepoeder creëer je veilig en snel een mooie zonnige gloed.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. Bronzing Powder Duo (limited edition) (25,90 euro), Yves Rocher.

2. Bronze & Glow Californian Glow Creator in 01 It’s Time to Glow! (52 euro), Lancôme, bij Galeria Inno.

3. Terracotta Light in 01 Light Warm (49 euro), Guerlain.

4. Joli Bronze La Terra Sun Powder Face & Body in 03 Amalfi (limited edition) (15,99 euro), L’Oréal Paris.

5. Sun 365 Sun Kissed Glow Protecting Bronzing Powder SPF10 (43 euro), Lancaster.

6. Diorskin Mineral Nude Bronze Healthy Glow Bronzing Powder in 04 Warm Sun- rise (46,21 euro), Dior.


TIP: Philippe Meysmans, make-upartist voor L’Oréal Paris

Breng met een borstel zonnepoeder aan op de appeltjes van je wangen. Ga dan naar je voorhoofd. Breng de restjes in een X-vorm op de rest van je gezicht aan.


7. ZELFBRUINER

Met een zelfbruiner creëer je een egaal, natuurlijk, zonnig kleurtje, en dat bij je thuis. Wij testten er drie, van goedkoop tot duur.

1. So Lait Selftan Face Overnight Tan Mask (3,99 euro) van Kruidvat.

Wat? Dit nachtmasker zorgt tijdens je slaap voor een gezond kleurtje.

Hoe? Smeer een dun laagje op gezicht, hals en decolleté. Vermijd de haaraanzet, wenkbrauwen en ogen.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

En? Moderedactrice Ellen De Wolf: ‘Je hebt weinig van deze lichte crème nodig voor een erg natuurlijk resultaat. Ik zag na één nacht duidelijk verschil. De volgende ochtend ruik je wel wat naar zonnebank.’


2. Spraytan Express (29,95 euro voor 150 ml) van Curasano, bij beautysalons, nagelstudio’s en kappers

Wat? Deze spray activeert de melanine in de huid voor een kleurtje dat 5 à 7 dagen blijft.

Hoe? Breng aan met ronddraaiende bewegingen, liefst met een selftanhandschoen, en laat 10 minuten drogen.

En? Beautyredactrice Franciska Bosmans: ‘Leuk dat je meteen kleur ziet, maar smeer niet te royaal. Bonuspunten voor de geurloze formule.’


3. L’Eau Tan (56 euro) Van Chanel.

Wat? Deze bodymist parfumeert, hydrateert en geeft een kleurtje.

Hoe? Over je huid sprayen en inmasseren.

En? Hoofdredactrice Ruth Goossens: ‘De droge olieachtige textuur trekt snel in en plakt niet. De mist ruikt neutraal. Na een aantal uur zie je – subtiel – resultaat. Wel moeilijk om te zien waar je de transparante mist hebt gesmeerd. De eerste keer had ik dus lichte luipaardvlekjes op mijn benen.’


8. SMEREN OP 3 MANIEREN

Op het strand, op citytrip of bij outdoor inspanningen: ‘Kies vooral een aantrekkelijke zonnebescherming’, zegt Olivier Doucet, vicepresident R&D bij Lancaster. ‘Een product dat wérkt en dat je met plezier gebruikt. Anders smeer je niet vaak genoeg en onvoldoende.’

Op het strand

Nieuwe texturen maken iedereen warm om zich te beschermen. De beschermende waters voelen aan als water, masseren snel in en voel je (haast) niet zitten. Ook sprays met andere texturen (melk, olie, lotion) zijn praktisch. Voor kinderen zijn er zandwerende producten of formules die je op een natte huid kunt smeren.

Veel merken lanceerden bescherming voor de zongevoelige huid vol verzachtende bestanddelen en met minder ingrediënten. Plan je een duik in de zee? Ecovriendelijke zonnefilters schaden het mariene leven niet.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. Sun Sensitive Delicate Soothing Milk SPF50 (30 euro), Lancaster.

2. Waterlover Sun Milk (35 euro), Biotherm.

3. Idéal Soleil Solar Protective Water SPF30 (20,75 euro), Vichy.


In de stad

Ook tussen twee museumbezoeken door moet je je huid beschermen. Smeer je ’s ochtends in je hotelkamer grondig in en stop enkele miniformaten zonnebescherming in je handtas om elke twee uur je bescherming bij te werken. Ook praktisch: een gezichtsspray die over make-up kan. Een getinte formule is dan weer handig om je teint egaal te maken en je huid te beschermen. Zorg er wel voor dat je voldoende en vaak genoeg smeert.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. Eau Thermale Water Mist SPF30 (8,50 euro), Uriage.

2. Anthelios Pocket (9,95 euro), La Roche-Posay.

3. Age Defying Sunscreen SPF30 (29 euro), Madara, via biotylab.com


Tijdens het sporten

Sportievelingen klagen vaak dat zonne- crème plakkerig is, handen glibberig maakt en in je ogen druppelt. Dus ontwikkelde de beautywereld sportvriendelijke formules. Die zijn niet plakkerig, zijn handig in gebruik en blijven goed zitten, ook als je zweet. De Sun Sport-formules van Lancaster werken zelfs beter naargelang je beweegt en kunnen zowel op een droge als natte huid worden aangebracht. Sommige producten zijn niet specifiek voor sportlui gecreëerd, maar beantwoorden wel aan hun eisen. Zo zorgt de WetSkin-technologie van Shiseido ervoor dat de formule een transpirerende of natte huid nog beter beschermt.

Mooi weer vandaag: zomerse tips die beautyrampen voorkomen
© .

1. Sun Sport Roll-on Sun Fluid SPF30 (28 euro), Lancaster.

2. Expert Sun Aging Protection Lotion Plus SPF50+ (35,50 euro), Shiseido.

3. Ambre Solaire UV Sport SPF50 (17,49 euro), Garnier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content