Veiling van Belgische kunst breekt verschillende records

Gisteren veilde Cornette de Saint Cyr in Brussel een collectie naoorlogse Belgische kunst onder het vaandel ‘Jeune Peinture Belge’ van 1945 tot nu. Er werden verschillende records gebroken. De belangstelling voor naoorlogs abstract blijft duidelijk groot.

Guy Vandenbranden
Guy Vandenbranden

De “Jeune Peinture” of “De Jonge Belgische Schilderkunst” slaat op een heterogene groep kunstenaars zoals Pierre Alechinsky, Gaston Bertrand, Anne Bonnet, Jan Cox, Jules Lismonde, Marc Mendelson en Louis Van Lint, die na de oorlog actief waren. Ze hadden geen gemeenschappelijke stijl of credo en hun taal varieerde van het post-expressionisme tot de abstracte kunst. Uit die groep, geruggesteund door een aantal mecenassen en verzamelaars, ontstond in 1950 de belangrijke Prijs van de Jonge Belgische Schilderkunst, of de Prix de la Jeune Peinture Belge. Naast Alechinsky, Bury, Collignon waren er heel wat bekende laureaten als Roger Raveel, Englebert Van Anderlecht, Walter Leblanc, Raoul De Keyser, Ann Veronica Janssen, Berlinde De Bruyckere en Hans op de Beeck. De prijs bestaan nog steeds en draagt nu als naam Young Belgian Art Prize.

Vier records gebroken

Englebert Van Anderlecht.
Englebert Van Anderlecht.© –

Voor zijn veiling bracht Cornette de Saint Cyr bracht een indrukwekkende collectie samen van kunstenaars die met de prijs zijn gelinkt. Er zaten heel wat grote namen bij en de veiling brak maar liefst vier records. Van Englebert Van Anderlecht werd een doek afgehamerd voor 88.200 euro. Een tableau van Jean Rets werd verkocht voor 40.320 euro. Een schilderij van de Antwerpse kunstenaar Guy Vandenbranden veranderde voor 23.940 euro van eigenaar. En als topper was er fontein van Pol Bury die 239.400 euro opbracht.

Voor experte Sabine Mund van het veilinghuis Cornette de Saint Cyr was de veiling een succes: “We zijn erg tevreden omdat de veiling toch de trend bevestigt die wij aanvoelen, dat de belangstelling voor de naoorlogse kunst uit België nog steeds groeit. De kopers zijn wel in hoofdzaak Belgische collectioneurs. Maar het ging nu evenwel om een uitzonderlijke collectie van museumkwaliteit. Het werk van Van Anderlecht staat bijvoorbeeld in alle boeken en de fontein van Bury was een van de weinige die te koop wordt aangeboden.” De recordveiling staat mooi op het palmares van Cornette de Saint Cyr, want het veilinghuis is nog maar 5 jaar actief op de Belgische markt.

Volgende zondag, 19 november, veilt Cornette in Brussel nog een collectie Belgische kunst en design. Meer info via hun website.

Pol Bury
Pol Bury© –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content