Wilde dieren in de Amazone uitgebuit voor selfies

© World Animal Protection, Nando Machado

Latijns-Amerika is sterk in opkomst als bestemming om wild te observeren. Maar wat de gevolgen voor de dieren zijn is nog niet goed onderzocht. Daarom richt World Animal Protection zich speciaal op het Amazonegebied en deed uitgebreid onderzoek naar het verborgen dierenleed achter de toeristische schermen. De conclusie: direct contact met dieren wordt op grote schaal aangeboden en aangemoedigd met veel dierenellende tot gevolg.

Ook blijkt er sprake van een ware trend om selfies met wilde dieren op Instagram te posten. Sinds 2014 is dat soort selfies met bijna driehonderd procent gestegen. Veertig procent daarvan is ‘slecht’. Dat wil zeggen dat iemand een wild dier vasthoudt, knuffelt of er op andere manier onverantwoord mee omgaat.

Wat veel toeristen niet weten is dat er enorm veel miserie voor de dieren verborgen zit achter hun selfies. Luiaards, reuzenmiereneters, anaconda’s, dolfijnen en tropische vogels worden weggehaald bij hun moeders, vastgebonden, slecht gevoed en mishandeld. Ze overlijden vaak door stress, ziektes en verwondingen.

De groeiende trend van het maken van schadelijke selfies met wilde dieren is niet alleen een ernstig dierenwelzijnsprobleem, maar ook een conservatieprobleem. Uit het onderzoek van World Animal Protection blijkt ook dat meer dan twintig procent van de gebruikte diersoorten wordt bedreigd met uitsterven. Meer dan zestig procent van de gebruikte soorten is beschermd.

Luiaards: schattig maar fragiel

In dit onderzoek richtte World Animal Protection zich in het bijzonder op de schattig uitziende luiaards. Ze zorgen gegarandeerd voor een fantastische selfie, maar luiaards zijn ook zeer fragiel. Door hun lage metabolisme hebben zij vijftien tot achttien uur slaap per dag nodig en moeten ze zich veelvuldig verplaatsen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Wanneer ze gebruikt worden als toeristische attractie is dat levensgevaarlijk voor de kwetsbare diertjes. Ze leven dan vaak niet langer dan zes maanden.

Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland, zegt: ‘De selfie met wilde dieren is een trend die gevoed wordt door toeristen. De realiteit voor deze dieren is dat zij verschrikkelijk lijden. Zo worden wilde luiaards gevangengenomen en met touw vastgebonden aan bomen. Grote kans dat zij binnen zes maanden na gevangenschap overlijden. We zagen vogels zoals toekans met ernstige abcessen, groene anaconda’s die ernstig verwond en uitgedroogd waren en kaaimannen die in bedwang werden gehouden met rubberen banden om hun kaken. Ook ontdekten we een zeekoe in een kleine tank in de voortuin van een lokaal hotel en zagen we hoe een reuzenmiereneter geslagen werd door zijn eigenaar.’

Richtlijnen voor selfies

World Animal Protection roept lokale overheden op om wetten te handhaven en er zo voor te zorgen dat reisbureaus en reizigers de huidige wetten rond dierenwelzijn naleven en stoppen met het uitbuiten van wilde dieren in de Amazone.

Een eerdere campagne van WAF waarbij ze meer dan 800.000 mensen wereldwijd recruteerde om actie te ondernemen had veel succes en zorgde er onder andere voor dat Tripadvisor en Expedia niet langer tickets verkopen voor attracties met wilde dieren. Ook stopten zo’n 180 touroperators met het aanbieden van dat soort excursies. Toch worden er nog altijd 550.000 wilde dieren gevangen gehouden om toeristen te entertainen.

Lees ook: Zo geniet je van je vakantie zonder dieren te mishandelen

We kunnen zelf ook een steentje bijdragen door ons aan de richtlijnen van World Animal Protection te houden en altijd in ons achterhoofd te houden: maak van dieren enkel foto’s in de vrije natuur en vanaf een afstand.

Dit kan je zelf doen:

1. Wanneer je een dier mag vasthouden of er een selfie mee mag maken is de kans groot dat het dier slecht behandeld wordt. Word je gevraagd om tegen betaling een dier vast te houden, ga daar dan nooit op in.

2. Jaag niet achter dieren aan en probeer ze niet te vangen om er een mooie foto mee te kunnen maken.

3. Lok dieren nooit met voedsel naar je toe.

4. Vraag aan je touroperator of gids of ze rechtstreeks contact met dieren aanbieden. Wanneer ze ‘nee’ zeggen is de kans groot dat het een verantwoorde organisatie is.

5. Wanneer je merkt of ziet dat dieren niet goed behandeld worden, deel dit dan op online beoordelingssites als Tripadvisor en op je eigen sociale media kanalen om anderen erop te attenderen. World Animal Protection is ervan overtuigd dat toeristen minder geneigd zullen zijn tot ‘slechte’ selfies wanneer ze weten wat de dieren te verduren krijgen.

6. Onderteken de actie tegen dierenleed op The Bigger Picture.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content