In beeld: Chinezen in Poperinge tijdens de Eerste Wereldoorlog

© John De Lucy

In de zomer van 1917 komen de eerste Chinese arbeiders aan in Poperinge. Ze werken in dienst van het Britse leger en zullen blijven tot 1920. Ze wonen in aparte kampen en houden er eigen rituelen op na.

De Chinezen kwamen niet als soldaten, maar als gastarbeiders. Het Chinese Labour Corps wordt ingeschakeld bij de aanleg van spoorwegen en het lossen van munitie. Na de oorlog staan ze in voor het opruimen van de slagvelden.

De tentoonstelling “Vive Labeur” – het motto van hun korps – gaat in op het onderbelichte verhaal van de Chinezen in de Eerste Wereldoorlog.

Waren het inderdaad zo’n harde werkers? Hoe was hun contact met de soldaten en de plaatselijke bevolking? Waarom verlieten ze hun vaderland? Hadden ze vrije tijd en vierden ze dan Chinees Nieuwjaar? Welke sporen lieten ze ons na?

Naast een historisch luik presenteert “Vive Labeur” nieuw werk van fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne De Wilde die voor deze expo de omgekeerde reis richting China hebben gemaakt.

Tegelijk wordt ook het nieuwe boek ‘Vive Labeur. Memoires van een Chinese arbeider in de Eerste Wereldoorlog’ voorgesteld. China-expert Philip Vanhaelemeersch stond in voor de vertaling en inleiding van deze onbekende en unieke getuigenis, geschreven door Sun Gan.

Het met veertig historische beelden geïllustreerde boek Vive Labeur is een uitgave van Uitgeverij Hannibal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content