Belg nieuwe kluizenaar van hermitage van Saalfelden

© AFP

Leven zonder stromend water en elektricteit. Een 58-jarige Diestenaar is de nieuwe bewoner van het tegen de rotsen gebouwde verblijf van een parochie in de omgeving van het Oostenrijkse Salzburg.

Kluizenaar Stan Vanuytrecht, een twee jaar geleden in Mechelen gewijde diaken, haalde het van 50 andere kandidaten, zo deelde de gemeente Saalfelden mee. “Hij straalt rust uit en oogt sterk”, motiveerde burgemeester Erich Rohrmoser de keuze. De nieuwe heremiet, die eind april zal verhuizen naar de hermitage van St. George, een 350 jaar oude plaats van eenzaamheid en religieuze reflectie, is zich bewust van de uitdagingen.

Ik verlangde al lang naar een leven als kluizenaar, zei Vanuytrecht. “Toen ik over de hermitage in Saalfelden las, dacht ik bij mezelf: dat is mijn plaats. daar wil ik zijn”. De stille ochtenden en avonden en het contact met de niet weinig dagelijkse bezoekers, zoals de ervaring leert, vormen de ideale combinatie. De katholiek was bij de Belgische luchtmacht in dienst en in Duitsland gestationeerd vooraleer hij landmeter werd. Naast zijn beroep engageerde hij zich op sociaal vlak en in de kerk. Sinds 2014 is de vader van twee met pensioen. Een loon krijgt de kluizenaar niet, hoelang hij blijft, wordt aan hemzelf overgelaten.

Stan Vanuytrecht
Stan VanuytrechtĀ© AFP

De voorganger van onze landgenoot, een Oostenrijkse priester en radiotherapeut, gaf na een jaar de brui aan deze manier van leven. Door het Spartaanse karakter is de hermitage van Saalfelden open van april tot oktober. Zijn bewoner heeft de vrije keuze waar hij de winter doorbrengt.

De nieuwe heremiet heeft in zijn leven al vaker de rol van luisteraar gespeeld. Hij bekommerde zich in de praktijk om daklozen, alcohol- en drugsverslaafden, en bezocht als diaken gedetineerden in de gevangenis en patiĆ«nten in de psychiatrie. “Dat zijn ervaringen die volgens mij een voordeel zjn voor een kluizenaar. Het is belangrijk te luisteren zonder zelf te praten en zonder te oordelen. Ik zal me niet opdringen”, zei de 58-jarige Diestenaar.

MateriĆ«le zekerheid waren hem lange tijd vreemd. Na de scheiding van zijn vrouw moest hij met zeer weinig rondkomen. “Ik was al blij dat ik geld voor eten had”. Ook vandaag hecht hij weinig belang aan luxe; hij rijdt in een Trabant uit de voormalige DDR.

De hermitage van Saalfelden ligt op een hoogte van 1.400 meter en is meer dan 350 jaar oud. Het is een van de laatste bewoonde hermitages in Europa. De natuurlijke grot aan de voet van een rotsplateau werd in de 17e eeuw omgebouwd tot een kapel.

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content