10 tips om te slapen als een roosje op het vliegtuig

For the record: de slapende man doet het verkeerd © iStock

Hoera: je hebt net een droomvakantie geboekt. Iets minder: je moet ervoor een vlucht voor doorstaan met te krappe zitjes en luidruchtige medepassagiers. De gemakkelijkste manier om die te overleven, is al slapend, maar helaas lukt dat niet iedereen. Tenzij je deze tips toepast natuurlijk.

Wees gerust, we gaan je niet lastig vallen met voordehand liggende tips als ‘boek een first class-ticket met extra veel beenruimte’ (we wish), ‘koop oordopjes’, ‘gebruik een oogmasker’ en ‘draag comfortabele kleding’. Deze tips gaan veel verder dan dat. Slaap lekker!

1. Boek een zitje aan het raam

Het is veel gemakkelijker om in slaap te vallen als je je hoofd ergens tegenaan kan leggen dan wanneer je recht moet zitten en je hoofd continu heen en weer wiegelt. Bovendien heb je meer inspraak in hoeveel licht je je kijkers gunt, want alleen jij bedient het luikje.

Voor extra veel comfort opteer je voor een zitje naast de nooduitgang, want daar heb je nog eens extra beenruimte ook.

2. Zorg voor het nergens-beter-dan-thuis-gevoel

Als kind viel je veel gemakkelijker in slaap als je teddybeer in je armen lag. Ook als volwassene kan je dat principe gebruiken – gelukkig zonder dat je een teddybeer hoeft mee te tornen. Zorg ervoor dat je je een beetje thuis voelt op het vliegtuig door rustgevende muziek in je oren te stoppen en een zacht dekentje mee te nemen.

3. Kruis je benen niet

De meest voorkomende zithouding bij vrouwen is zowat de slechts indenkbare tijdens een lange vlucht. Als je een been over het andere slaat, raakt het onderste geplet en zal de bloedcirculatie verhinderd worden. Als je vlucht langer duurt dan vier uur, verhoogt die houding bovendien je risico op bloedklonters. Houd liever je benen met licht gebogen knieën recht voor je.

Wie doet het fout, wie doet het goed?
Wie doet het fout, wie doet het goed? © iStock

4. Leun achterover

Je stoel achterover kantelen zal de druk op je onderrug verminderen. Hoe minder druk op je rug, hoe gemakkelijker je in slaap valt. Gebruik ook de armsteunen: een studie heeft uitgewezen dat ook die de druk op je ruggengraat verminderen.

Kan je je stoel niet laten liggen (door een vervelende achterbuur bijvoorbeeld)? Dan is de tweedebeste houding gewoon rechtop zitten. Als je niet zo’n sterke rugspieren hebt, zal die positie je weinig steun bieden en kan je lage rugpijn krijgen, maar dat kan je verhelpen. Steek een kussen of zelfs een opgerolde trui tussen de zetel en je onderrug zodat de natuurlijke kromming bewaard blijft en de druk afneemt.

Vermijd het hoe dan ook in slaap te vallen zonder enige rugsteun. Dan zet je namelijk erg veel druk op je wervelschijven, wat gegarandeerd voor een verstoorde slaap en pijn achteraf zorgt.

5. Gebruik de off-knop

Je weet al dat licht een nefaste invloed heeft op je slaapcapaciteiten. Trek die wetenschap dus ook door in het vliegtuig en zet alle schermen in je buurt (je GSM, tablet, laptop of televisietje in de zetels) af.

6. Vermijd medicatie

Wees erg voorzichtig met het gebruik van slaapmedicatie, zeker als je alleen reist. Tenzij je het middel perfect kent en weet wat voor een werking het kan hebben op jou, gebruik je het beter niet. Dat zegt Max Hirshkowitz, de voorzitter van de National Sleep Foundation. De meeste producten kunnen je bovendien nog lang groggy maken, zodat je die eerste dag op je droombestemming het liefst van al in een bed zou willen doorbrengen. En dat zou nu toch wel zonde zijn, nee?

7. Zeg nee tegen alcohol

Enkele glazen wijn klinkt misschien als een verleidelijke manier om je vakantie goed in te zetten, maar toch zal alcohol niet je beste vriend zijn als je wil slapen. Initieel zal drank wel slaap opwekken, maar doorgaans duurt dat effect maar drie tot vier uur, waarna je wakker wordt en onmogelijk terug in slaap zal kunnen vallen.

High in the sky zou die kater bovendien wel eens vlugger kunnen toeslaan dan wanneer je met je beide voeten op de grond staat, dus hoofdpijn en een stevige nadorst (en vooral de overvolle blaas doordat je die probeert te compenseren met liters water) zouden je flinke parten kunnen spelen met verder dutten.

8. Eet niet te veel

Probeer twee uur voor je wil proberen slapen niet meer te eten. Let bovendien op wat je eet, want vet voedsel zal je een opgeblazen gevoel geven, waardoor slapen niet meteen zal lukken. Als je een grote (en vette) maaltijd eet, moet je hart meer bloed richting je spijsverteringsstelsel pompen, wat dan weer tot een hoger risico op bloedklonters lijdt. En dat is net wat je wil vermijden bij een lange vlucht.

10 tips om te slapen als een roosje op het vliegtuig
© iStock

9. Plan vooruit, versla de jetlag

West- of oostwaarts reizen brengt je dagelijks ritme flink in de war, maar je kan er wel wat op anticiperen. Ga je richting Oosten? Ga dan in de dagen voor je reis elke dag 30 tot 60 minuten vroeger naar bed dan gewoonlijk en probeer zo’n 30 minuten vroeger op te staan. Op die manier verschuif je je slaapritme al in de goede richting. Vlieg je ’s nachts? Dan raden onderzoekers aan licht te vermijden en te proberen slapen tijdens de eerste helft van de vlucht. Wie naar het Westen vliegt, doet er goed aan te slapen tijdens de tweede helft en de dagen voor de vlucht later naar bed te gaan en op te staan.

10. Zet je horloge al op lokale tijd

Van zodra je de deur achter je toetrekt thuis om te vertrekken op reis, handel je best alsof je al op je bestemming aangekomen bent. Heb je bijvoorbeeld honger? Wacht dan met eten tot het logische moment dat je het zou doen op je vakantiebestemming. (Geen pasta beginnen eten dus als ginds de zon nog maar net opkomt.) Hoe sneller je begint aan je acclimatisatie, hoe beter het zal gaan wanneer je eenmaal daar bent.

(Ek via Greatist)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content