Boekentip: ‘Laat los mijn hand’ van Edward Docx

© iStock

Voor wie zijn familieroman graag met zowel filosofie, humor als tonnen ziel geserveerd krijgt.

Als academicus Larry ongeneeslijk ziek blijkt, vertrekt hij met zijn zoon Louis naar Zwitserland, waar Dignitas hem een waardig einde aan zijn leven belooft.

Ergens onderweg krijgen ze het gezelschap van Jake en Ralph, de tweeling uit Larry’s eerste huwelijk. Vier mannen in een busje, die pratend over leven, dood en alles daartussen Europa doorreizen, met de nodige stops voor champagne, croissants of een bezoek aan een kathedraal of grot, samengevat lijkt het wat cliché, maar het is een absoluut genot om te lezen.

Larry stelt dat euthanasie gewoon het omgekeerde is van een keizersnede en het is die combinatie van ernst en humor die je hart en traanklieren zal beroeren. Familieverhalen moeten het vaak hebben van conflict en ruzie, maar ondanks spanningen, teleurstellingen en de reden van de reis, is dit een teder verhaal over niet altijd makkelijke mensen die elkaar graag zien.

Louis vertelt dat zijn moeder ervan droomde om een liefdesverhaal tussen een vader en zijn zonen te schrijven. Daar is Edward Docx 100 % in geslaagd.

Door Edward Docx, Uitgeverij Atlas Contact, 21,99 euro, 384 p.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content