Acteur Tijmen Govaerts: ‘Film of theater, als ik maar verhalen kan vertellen’

© Johan Jacobs

Tijmen Govaerts is acteur en theatermaker van gezelschap De Nijverheid. Werd vorig jaar bekroond op het filmfestival van Namen voor zijn rol in kortfilm Passée l’aube. Dit jaar te zien in de verfilming van Wij, naar een roman van Elvis Peeters, en in Girl van Lukas Dhont.

‘Vroeger wilde ik radiomaker worden. Ik wist dat presentator Sam De Bruyn woordkunst had gestudeerd, dus deed ik toelatingsexamen aan het conservatorium van Antwerpen.

Tijdens mijn studies merkte ik echter dat ik het liefst met theater bezig ben. Op het podium moet je jezelf blootgeven en je gevoelens delen met je publiek. Volgens regisseurs en casting directors is kwetsbaarheid tonen mijn sterkte, en dus speel ik vaak intense personages. Hopelijk maken die ook bij anderen iets los.

Passée l’aube bijvoorbeeld gaat over de liefde tussen twee mannen in Polen, waar homoseksualiteit niet aanvaard wordt. Bij de vertoning op het filmfestival van Sarajevo liepen er zelfs mensen de zaal uit. Daaruit blijkt de emotionele impact die je werk kan hebben en dat wil ik blijven ervaren.

Film of theater, als ik maar verhalen kan vertellen. Maar ik besef ook goed dat talent alleen niet volstaat. Je moet ook hard willen werken, en dus doe ik dat ook. Ik wil mezelf achteraf niet verwijten dat ik niet genoeg mijn best gedaan heb.’

De Nijverheid speelt op 19 januari Deze Grote Tomatenoorlog in de Warande in Turnhout. warande.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content