BOYS WILL BE BOYS

Gosha Rubchinskiy (1) © IMAXTREE

De moderne man kan herademen. Letterlijk, met outfits die speelser en relaxter mogen. Pakken zitten minder strak, streetwear blijft onstuitbaar comfortabel, en hier en daar duikt zelfs een Disney-figuurtje op.

TREND 1 HET NIEUWE OOSTBLOK

Als meewarige tieners, omstreeks het midden van de jaren tachtig, waren we gefascineerd door het Oostblok. We droegen vintage Sovjetpins, militeerden bij de Rode Jeugd, en reisden naar Boedapest. Een jaar of twee later kwam de Muur naar beneden, en werd Oost-Europa overrompeld door massatoerisme en Duitse winkelketens. Er bleef van het mysterie achter het IJzeren Gordijn weinig over.

Maar in 2017 geeft de esthetiek van dat Oostblok de toon aan, aangevoerd door relatief jonge ontwerpers als Demna Gvsalia (Vetements en Balenciaga) en Gosha Rubchinskiy. Rubchinskiy, die gevestigd is in Moskou en zijn opmars begon als fotograaf van skatekids, heeft iets van de rattenvanger van Hamelen : zijn klantenbestand is jong en toegewijd – om niet te zeggen fanatiek ; hij vindt de modellen voor zijn shows tussen zijn volgers op Instagram ; en in januari slaagde hij erin om voor een show een hoop modeprofessionals naar Kaliningrad te lokken.

Zijn merk is eigendom van Comme des Garçons en de kleren zijn opvallend betaalbaar – een T-shirt kost minder dan 50 euro – en horen dus meer in het universum van Supreme (p. 35) dan dat van Vetements. “Mijn kleren hebben meer gemeen met een T-shirt van een band die je graag ziet dan met mode”, zei Gosha vorig jaar in de voormalige Florentijnse tabaksfabriek, waar hij zijn door regisseur Pasolini geïnspireerde zomercollectie voor 2017 presenteerde. “Ik wil mijn kleren tonen op zestienjarigen, omdat dat de leeftijd is van mijn klanten.”

De show in Italië leek een echo van de vroegste, door gabbers en Kraftwerk geïnspireerde shows van Raf Simons, in de late jaren negentig. Toevallig, of misschien niet, toonde Simons een dag later in Firenze zijn eigen nieuwe collectie, een eerbetoon aan Robert Mapplethorpe (p. 33), een gay icoon, net als Pasolini. Simons is samen met Hedi Slimane de belangrijkste mannenmodeontwerper van zijn generatie, en zijn collectie was, objectief gezien, beter dan die van Gosha. Maar het was Gosha – met zijn jongens in sportplunje van Fila door Gosha, en Sergio Tacchini door Gosha – die ons raakte.

gosharubchinskiy.com

TREND 2 ONGEZIEN

Camouflageprints zijn van alle tijden. Dit seizoen heeft de militaire look iets grungy : landloperchic, eerder dan soldatenplunje. Dries Van Noten verwerkte bloemen in zijn camo. Riccardo Tisci deed hetzelfde met dollarbiljetten, in zijn bijna-zwanenzang voor Givenchy.

TREND 3 DE BOUDE SCHOUDER

Breedgeschouderde pakken zijn al enkele seizoenen aan een opmars bezig. Maar deze zomer piekt de trend, met dank aan Demna Gvsalia bij Balenciaga. Al duurt het allicht nog even voor de megaschouder de winkelstraatketens bereikt. Zoals David Byrne, in de vroege jaren tachtig pionier van het XXL-pak, destijds zong : You can ask yourself…

TREND 4 ONESIES

Het is alweer even geleden dat we Justin Bieber nog in een onesie gezien

hebben. En toch: het garagistentenue

is verre van uitgespeeld.

TREND 5 PARKA’S

Parka’s, liefst van parachutestof. Voor een Marilyn- Monroe-op- metrorooster-effect, maar dan virieler.

TREND 6 GEPAKT

Rugzakken en andere tassen zijn dit seizoen overmaats (net als pakken en hoodies). Biggeris better. Let ook op de invloed van de bergbeklimmerstijl, vooral bij Prada, maar ook bij Gucci en Lanvin. Wie héél erg meeis, laat ook een paar sneakers of bottines aan zijn backpack bengelen.

KORTE, NEE HÉÉL KORTE SHORTS

GIGANTISCH VEEL GEEL

TRANSPARANTE TOPS

STRAFFE STREPEN

Tekst & samenstelling Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content