Salade van bosui en zwarte rijst met mango

Zwarte rijst wordt in China ook wel ‘verboden rijst’ genoemd omdat de rijst voorbehouden was aan de keizer vanwege de bijzondere voedingswaarde. Hij zit bijvoorbeeld vol antioxidanten en ijzer. Inmiddels is de rijst makkelijker verkrijgbaar, maar hij is nog steeds vorstelijk, zowel qua verschijning als textuur.

Serveer de zwarte rijst met goudgele mango, heel veel kruiden en een smakelijke sojadressing. Een prachtige en voedzame salade.

Voor 3 Ć  4 personen
  • 150 g zwarte rijst
  • 6 lente-uien, in smalle plakjes
  • 1 flinke mango, geschild en in blokjes van 1-2 cm
  • 4 el koriander, grof gehakt
  • 4 el verse munt, grof gehakt
  • geraspte schil van 1 flinke onbespoten limoen
Voor de dressing
  • 2 el donkere sojasaus
  • sap van 1 limoen
  • 5 cm gemberwortel, geschild en fijn geraspt, met sap en al
  • snuf zout
  • snuf suiker
Bereiding
  1. Doe de rijst in een zeef en spoel hem af onder koud stromend water tot het water helder is. Doe de rijst in een kleine pan en voeg 4,5 deciliter koud water toe. Breng aan de kook en kook de rijst in ongeveer 35 minuten gaar. Dit is misschien iets langer dan je gewend bent. Spoel de rijst af onder koud stromend water.
  2. Meng alle ingrediƫnten voor de dressing in een kom. Proef en breng naar wens op smaak met wat extra suiker, zout of geraspte limoenschil.
  3. Meng in ruime kom de zwarte rijst, lente-ui (bewaar wat om te garneren), mango, tuinkruiden en geraspte limoenschil met de dressing. Strooi er wat heldergroene lente-ui over en serveer.
Uit: Een groente in de hoofdrol, Georgina Fuggle (Forte Culinair)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content