Krachtvoer: 10 winterse ovenschotels

Of ze nu barsten van de groenten of (traag gegaard) vlees als basis hebben: smeuïge ovenschotels met een knapperig korstje zijn het ideale winterse comfort food. Hier presenteren we je tien recepten waarbij alle zaligheid in één ovenschaal verwerkt zit.

Thuiskomen na een lange werkdag wordt een pak aangenamer als je weet dat je wordt opgewacht door heerlijk eten. Doe het grote werk voor deze schotels daarom gerust al op voorhand, zodat je op het moment zelf enkel nog de schotel in de oven moet schuiven en jijzelf even met een aperitiefje in de zetel kan ploffen. Of zet je huisgenoten aan het werk, uiteraard ook een optie.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken. Het verenigt gehakt, groente en fruit in een exotische en heerlijk gekruide schotel. Elk huishouden heeft zijn eigen familierecept, maar dit recept biedt alvast een goede kennismaking.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Het kan amper simpeler dan deze vullende ovenschotel met spruitjes, pompoen en ketchup en toch gaat er een onweerstaanbare aantrekkingskracht van uit. Wat tijd en een goede oven maakt alles beter.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Mag het voor jou wat ruiger? Dan moet je beslist deze Mountain oyster balls eens op je menu zetten. Het geheim zit hem niet zozeer in de pittige saus, maar wel in de gesmolten cheddar binnenin de gehaktballetjes…

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Vlees met een zalige vettigheid met smeuïge aardappelpuree, en daarop een krokant dakje. Soms hoef je het niet ver te gaan zoeken om te spreken over goddelijkheid. Serveer wel met een knapperige salade, deze schotel is al machtig genoeg.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Een klassieker uit de Italiaanse keuken kan nooit mis zijn. De smaken doen je dan misschien wel weemoedig terugdenken aan die mooie warme tijd enkele maanden geleden, de gezelligheid van een schotel als deze past absoluut thuis in de winter.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Iets decadenter, even hartverwarmend. Gebruik op een doordeweekse dag gerust eens kreeft uit de diepvries, zo blijft dit zeker een haalbaar recept.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Iets romig, iets zout, iets krokant, iets kruidig, en een zalige textuur: deze gratin heeft alles wat je wil op een druilerige winterdag. En toch heb je er amper werk aan, zeker wanneer je de gnocchi niet zelf maakt. (Al raden we dat zeker aan op een dag dat je wat meer tijd hebt.)

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Macaroni met ham en kaas: een absolute klassieker in Vlaamse keukens. Je hoeft het gerecht niet in de oven te steken om van een geslaagde maaltijd te spreken, maar het kaaskorstje maakt het wel nóg beter. Doen, dus.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Dit heerlijke, grote familiegerecht is ideaal voor alle leeftijden. Het is een vegetarische variant op de bekende Shepherd’s pie. Hier in de hoofdrol staan winterse knolgroenten als pastinaak, knolselder en koolrapen. De linzen zorgen voor dat vullende effect dat je zoekt in een dampende ovenschotel.

(Klik op de foto voor het recept)
(Klik op de foto voor het recept)© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content