Dit is kippensoep (of: je eet niet wat je denkt dat je eet)

© Dwight Eschliman, uit Ingredients (Regan Arts, September 2015)

Denk jij bij food photography altijd aan prachtig vormgegeven foto’s op inspirerende Instagram-pagina’s? Dwight Eschliman en Steve Ettlinger bewijzen in hun boek Ingredients dat het ook anders kan: ze ontleden populair bewerkt voedsel totdat enkel de chemische componenten overblijven.

Eschliman en Ettlinger besloten verschillende producten tot op het bot te onderzoeken en te fotograferen wat ze daadwerkelijk bevatten. Dat leverde verrassende en soms behoorlijk confronterende inzichten op. Of had jij verwacht dat er maar liefst 34 ingrediƫnten zitten in Doritos? En dat een van die ingrediƫnten blauw is?

Alle 34 bestanddelen van Doritos Cool Ranch tortilla chips.
Alle 34 bestanddelen van Doritos Cool Ranch tortilla chips. Ā© Dwight Eschliman, uit Ingredients (Regan Arts, September 2015)

Zelfgemaakte kippensoep bevat groenten, bouillon en uiteraard ook kip, maar een blik uit de supermarkt heeft blijkbaar meer nodig om eetbaar te worden. Op de ingrediĆ«ntenlijst prijken onder meer gekookte kippenhuid, betacaroteen (kleurstof), eigeel, gistextract en “gedehydrateerde mechanisch gescheiden kip”.

“Fruit”

Het boek bulkt van de interessante weetjes over het voedsel dat we elke dag eten. En wat blijkt? Zelfs als je gezond wil leven, zit je eten vol additieven. Zo blijken de “aardbeien” in instant havermout eigenlijk gedehydrateerde appels met een artificiĆ«le aardbeiensmaak en rode kleurstof te zijn.

Individueel verpakte smeltkaas bevat niet gewoon de drie ingrediƫnten die nodig zijn in kaas (melk, zout en stremsel), maar ook nog eens 24 andere bestanddelen zoals glucosestroop, cellulose en smaakstoffen.

Mais in al zijn verschijningsvormen. Het is een van de meest voorkomende grondstof van additieven.
Mais in al zijn verschijningsvormen. Het is een van de meest voorkomende grondstof van additieven.Ā© Dwight Eschliman, uit Ingredients (Regan Arts, September 2015)

De auteurs willen met hun boek geen angst zaaien, maar vinden wel dat consumenten goed geĆÆnformeerd moeten worden. Ze zijn vooral bezorgd dat dergelijke toevoegingen ons lichaam in de war sturen: ze leveren wel calorieĆ«n aan, maar voldoen verder aan geen enkele behoefte.

(EK)

(We worden als consument trouwens regelmatig bij de neus genomen. Dat bleek nog maar eens bij de uitreiking van de Gouden Windeieren vorige week in Nederland: Albert Heijn blijkt cranberries te verkopen die voor 68 % uit toegevoegde suikers bestaan. Een zwaar geval van consumentenmisleiding, vindt Foodwatch, want op het etiket prijkt wel degelijk het toverwoord ‘superfood’. Wij zijn alvast benieuwd hoe deze ontleedde foto eruit zou zien.)

Via: vox.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content