Doe-het-zelf: perfect skincare met natuurlijke ingrediënten uit eigen keukenkast

© .

Grote trend in de beautywereld: natuurlijke(re) formules en verpakkingen produceren. Maar het kan nog natuurlijker: deze ingrediënten, die elke zelfverklaarde foodie in huis heeft, zijn ook prima geschikt om op je huid te smeren.

BANAAN

Waarom? De schil van een banaan zit vol magnesium, ijzer en vitamines A, B en E, die je huid hydrateren, irritaties verzachten en huidveroudering helpen tegengaan. (Kies voor een bio-exemplaar)

Hoe? De banaan mag je opeten, met de schil ga je over je gereinigde, droge gelaat. Laat de pulp tot een halfuurtje intrekken en neem alles weg met lauw water.

SUIKER

Waarom? Liever wat (geraffineerde) suiker in een lichaamsscrub verwerken dan in een cake. Veel beautymerken stoppen de zoete kristallen al in scrubs, maar die kan je ook makkelijk zelf maken.

Doe-het-zelf: perfect skincare met natuurlijke ingrediënten uit eigen keukenkast
© Thinkstock

Hoe? Meng gelijke delen olijfolie (of andere olie) en suiker met elkaar. Opgelet: suikerkristallen zijn te hard voor de delicate(re) huid van je gezicht, deze scrub gebruik je dus bij voorkeur alleen op je lichaam. Of – voorzichtig – op je lippen.

AVOCADO

Waarom? Avocado zit vol antioxidanten, omega 3 en essentiële vetzuren die zowel in als op je lichaam goed zijn. De groene vrucht zou ook helpen bij acne.

Hoe? Maak een hydraterend anti-ageing-gezichtsmasker: meng een kwartje geprakte avocado met een eetlepel yoghurt en een theelepel honing. De yoghurt exfolieert de huid zachtjes, de honing hydrateert en werkt antibacterieel. Laat 20 minuten inwerken en was weg met lauw water. Dit recept werkt ook als haarmasker voor glanzende lokken.

HAVERMOUT

Waarom? Havermout wordt al langer door onze voorouders (en beautymerken) gebruikt om een gevoelige, droge huid te verzachten. Daar zorgen voedende polysacchariden voor. Havermout helpt ook tegen acne (zink houdt die onder controle) en vitamines B en selenium zouden huidveroudering tegengaan.

Hoe? Als zachte scrub voor elk huidtype. Meng 1 eetlepel havermout met 3 eetlepels warm water en laat ze het water 5 à 10 minuten opslorpen. Masseer het goedje dan zachtjes met cirkelvormige bewegingen in je gezicht en spoel weg met warm water. (Opgelet: havermout kan de waterafvoer verstoppen! Vang de vlokken dus op in een kommetje.)

BIER

Waarom? Onze grootmoeders wasten hun haar weleens met bier. Het gerstenat zit vol vitamine B, wat voor volume zorgt, maar ook beschadigde lokken helpt herstellen.

Hoe? Als conditioner. Meng 125 ml bier met 2 eetlepels appelazijn en 1 ei. (De azijn haalt restjes haarproducten weg, het ei hydrateert.) Laat het mengsel 30 minuten onder een handdoek intrekken en spoel het dan uit, of breng het in de douche aan en spoel meteen uit. (Te heet water doet het ei stollen, even opletten dus.) (Dit recept komt uit Detox je huid, Adina Grigore, uitgeverij Lev.)

Zin in meer doe-het-zelfskincare?

Check het boek ‘Detox je huid’ door Adina Grigore (19,99 euro), uitgeverij Lev, de blog van het Britse natuurlijke skincaremerk Clean Beauty Co (cleanbeautyco.com) of de Vlaamse blog zolea.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content